Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-05 15:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/07/hagastaden-ett-tveydigt-begrepp/

Epsteins Stockholm

Hagastaden ett tveydigt begrepp

I ett tält vid Torsplan ...

... informerade Stockholms stad om planerna för den framtida Hagastaden.

Av gamla Norra station återstår nu endast en tegelhög. Här ska Hagastaden ta form. Men Hagastaden är ett lite lurigt begrepp. På en skylt står det att Hagstaden år 2025 ska innehålla 3 000 bostäder och 14 000 arbetsplatser ”i Stockholm”, på en annan att den ska bestå av 5 000 bostäder och 36 000 arbetsplatser ”på väg mot ett Stockholm i världsklass”.

Madelein Keskitalo från exploateringskontoret var en tjänstemännen som svarade på frågor.

Hur går det ihop frågade jag Madelein Keskitalo på exploateringskontoret som var en av stadens tjänstemän som svarade på frågor vid ett välbesökt öppet hus om Hagastaden som ordnades på lördagen.

Hon berättade att Hagastaden antingen kan stå för enbart Stockholms del av den nya bebyggelsen. Då gäller den lägre siffran. Men man kan också med Hagastaden mena Stockholms och Solnas sammanlagda exploatering. Då gäller de högre siffrorna.

Norra station ligger renrakad förutom en tegelhög ...

... och av de gamla Klockhuset återstår inte många tegelstenar på platsen. Men ett lager finns i stadens ägo för att bygga upp själva Klocktornet igen.

Jag frågade också hur det kommer att bli med det omdiskuterade Klockhuset som revs under protester för en tid sedan. Hon tror att det kommer att byggas upp om runt fem år. Tegel finns i stadens ägo. Hon tror att det ligger lagrat i Upplands Väsby någonstans.

Vem var Agnes Arvidson, som är en av de kvinnor som kommer att ge namn åt gatorna i den framtida Hagastaden?

Jag undrade också om hon visste vem Agnes Arvidson var. Det visste hon inte (inte jag heller). Agnes Arvidson är en av de framstående kvinnor som ska hedras med att ge namn åt gatorna i Stockholms del av Hagstaden). Men nu vet jag. Agnes Arvidson var den första kvinnan i Sverige som tog apotekarexamen (1903) tillika den första kvinnliga apoteksinnehavaren i landet.