Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 04:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/08/i-samma-rum-som-stenbocks-kurir-och-ankedrottningen/

Epsteins STHLM

I samma rum som Stenbocks kurir och änkedrottningen

Många besökte Wrangelska palatset på Riddarholmen (under Öppen domstol) på söndagen ...

... särskilt Sessionssal 1, det runda rum ...

Många intresserade människor besökte under söndagen Svea hovrätts runda Sessionssal 1 i Wrangelska palatset på Riddarholmen. Rummets form härstammar från Gustav Vasas tid på 1500-talet då det var försvarstorn. På 1660-talet byggdes Wrangelska palatset i vilket tornet kom att ingå som en del. Wrangelska palatset fungerade under 1700-talets första hälft som kungapalats efter den stora slottsbranden 1697.

... där bland andra förre hovrättsrådet Sture Holmbergh (mitt i rummet) ...

Förre hovrättsrådet Sture Holmbergh (och andra guider) berättade för oss besökare om en i dikten omsusad händelse i den svenska historien som ägde rum just i detta runda gamla rum.

... berättade om hur i samma rum som vi befann oss Stenbocks kurir för drygt tvåhundra år sedan underrättade änkedrottningen Hedvig Eleonora om svenskarnas seger över danskarna i slaget vid Hälsingborg (scenen avbildad av Ann-Gerd Linander på tavlan som hänger i samma rum). (Besökaren på bilden är ej Ann-Gerd Linander).

Det var här Karl XII:s farmor, änkedrottningen (efter Karl X Gustav) Hedvig Eleonora tog emot Henrik Hammarberg i audiens den 3 mars 1710. Henrik Hammarberg hade ridit (eller åkt vagn) från Skåne i två och ett halvt dygn för att föra fram budet från greve Magnus Stenbock att denne tillsammans med sina trupper hade besegrat danskarna i slaget vid Hälsingborg.

Händelsen har förevigats i den panegyriska dikten Stenbocks kurir av Carl Snoilsky. Ofta citerad är raden ”Han sitter, och hon står.”, dvs. drottningen lät den trötte kuriren sitta medan hon själv stod, en situation som stred mot gängse etikett i Kungshuset, som Wrangelska palatset kallades på den tiden eftersom kungafamiljen residerade här.

Scenen med den stående drottningen och den sittande kuriren har också målats av flera konstnärer, bland dem Albert Edelfeldt och Nils Forsberg, men också av Ann-Gerd Linander. Och det är Ann-Gerd Linanders målning som hänger på platsen för den historiska händelsen i Sessionssal 1 på Svea hovrätt.

Ann-Gerd Linanders tavla är den enda i vilket rummet korrekt målats runt såsom det är verkligheten. I övrigt får nog scenen anses som en skapelse av fantasin. Men den hjälpte onekligen till att försätta oss åskådare i rätt historisk stämning när vi nu befann oss på plats i samma runda rum som en gång drottningen och kuriren för drygt tvåhundra år sedan.

Runt 4 200 personer besökte domstolarna på Riddarholmen (och Högsta domstolen vid Riddarhustorget) när det var öppet hus på söndagen.

Det finns mycket historia i Riddarholmens gamla palats som numera till större delen inrymmer de högsta domstolarna till vilka allmänheten på söndagen hade tillträde. Runt 4 200 personer passade på att besöka Högsta domstolen vid Riddarhustorget och övriga domstolar på Riddarholmen vid evenemanget Öppen domstol som bjöd på både lärorika visningar och små upplysande skådespel.