Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 02:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/12/manifestation-mot-planerat-nobelcenter-pa-blasieholmen/

Epsteins Stockholm

Manifestation mot planerat Nobelcenter på Blasieholmen

 

Ett hundratal personer samlades  på onsdagen i en manifestation mot planerna på ett Nobelcenter på Blasieholmen.

Motståndet mot ett dominerande Nobelcenter som planeras på Blasieholmen på bekostnad av de gamla hamnmagasinen från 1910 och tullhuset från 1876 tycks tillta i styrka. Vid informationsmötet på onsdagen (Skärgårdsbåtens dag) ordnat av Skärgårdens trafikantförening, berättade Stadsmuseets antikvarie Hedvig Schönbäck (som gjort en antikvarisk undersökning av området) om den historiska bakgrunden till den nu hotade maritima miljön. Ett hundratal personer hade mött upp.

Antikvarie Hedvig Schönbäck från Stadsmuseet som utrett den maritima miljön på Blasieholmen berättade om områdets historia och betydelse för förståelsen av stadens historiska utveckling. 

Tullhuset, ritat av den välrenommerade arkitekten Axel Fredrik Nyström (tillika skapare av Johannes brandstation och Riksarkivet på Riddarholmen), är mest intakt mot norr (Hovslagargatan) där de rundbågade fönstren finns kvar än i dag. När utrikeshandeln ökade i slutet av 1800-talet dirigerades merparten av de utländska handelsfartygen till Blasieholmen. Exempelvis förtullades åttio procent av kaffeimporten i tullhuset på Blasieholmen. I de röda varuskjulen, som i stort sett är intakta än i dag, lagrades varorna.

Hedvig Schönbäck menade att man måste se den ännu kvarstående maritima miljön på Blasieholmen i sin helhet med tullhusen på Skeppsbron och Stadsgården som komplement. Tillsammans utgör de viktiga komponenter för förståelsen av stadens merkantila och maritima historia.

Caroline Silfverstolpe från nätverket Bevara Blasieholmen  föreslog ...

... "en bit av skärgården på Blasieholmen" i stället för ett Nobels kongresscenter.

Caroline Silfverstolpe från nätverket Bevara Blasieholmen uppmanade Nobelstiftelsen att ompröva sina planer på ett Nobelcentrum på Blasieholmen. ”Motståndet mot en storskalig exploatering av Blasieholmen är hårt. Vi vill att den här platsen tillförs nya värden som står i samklang med det som finns i dag – tullhus, sjömagasin och inte minst sjöfarten. Varför inte en fiskmarknad, en ekologisk saluhall, kanske en restaurang med uteservering? Utsikten är enastående. Varför inte en bit av skärgården mitt i Stockholm? Kongresscenter är en dålig idé. De brukar sällan bjuda in till mysiga miljöer. Jag vet inte många som brukar hänga vid Stockholm Waterfront”, sade hon och fick applåder.

Richard Murray påpekade att endast en mindre del av det planerade Nobelcenteret är tänkt som Nobelmuseum och uppmanade därför Nobelstiftelsen att banta projektet kraftigt.

Richard Murray påpekade att av den till  20-25 000 kvadratmeter planerade byggnaden ska bara 4 000 kvadratmeter bli Nobelmuseum. Han uppmanade därför Nobelstiftelsen att kraftigt minska ned hela projektet. Återstår att se om det finns någon lyhörd i ansvarig ställning.