Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 13:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/17/sista-ordet-inte-sagt-om-bebyggelse-vid-rastasjon-trots-beslut-i-solnas-fullmaktige/

EPSTEINS STOCKHOLM

Sista ordet inte sagt om bebyggelse vid Råstasjön trots beslut i Solnas fullmäktige

Ann Bell från Nätverket Rädda Råstasjön talade och Henrik Persson höll i högtalaren ...

Sista ordet om bebyggelse vid Råstasjöns nordöstra strand är inte sagt än även om Solnas styrande allians på måndagskvällen efter en två timmar lång debatt trots oppositionens motstånd klubbade igenom detaljplanen för 600-700 lägenheter varav ungefär hälften innanför strandskyddet.

... när runt hundrafemtio personer demonstrerade utanför Solna stadshus ...

Nätverket Rädda Råstasjön som samlat in nästan 20 000 namn mot bebyggelsen kommer att överklaga beslutet. Innan fullmäktigemötet demonstrerade runt hundrafemtio personer utanför Solna stadshus mot byggplanerna.

... inför kommunfullmäktigdebatten om bebyggelse vid Råstasjöns nordöstra strand.

Samtliga tre oppositionspartier är emot att bygga innanför strandskyddet och vill i stället göra ett naturreservat runt sjön. Även alliansen vill ha naturreservat, men inte på den mark som ligger nordöst om sjön, närmast Nationalarenan.

"Att inte bygga alls vid Råstasjön får stora ekonomiska konsekvenser för kommunen", sade moderate kommunalrådet Pehr Granfalk (till höger i bild) utan att precisera hur stora.

Det framgick av debatten att det bland annat är en ekonomisk fråga för kommunen att det byggs bostadshus på platsen, några i elvavåningshus. Hur mycket kommunen skulle förlora på inte låta det till 25 procent kommunägda (Peab och Fabege äger resterande 75 procenten) Råsta Mark AB bygga bostäderna framgick dock inte. Oppositionen klagade på dålig insyn i ekonomin.

Råstasjön med sitt rika djurliv har av Världsnaturfonden utsetts till den mest skyddsvärda naturplatsen i hela Stockholms län. Och i en enkät tidigare i år svarade 66 procent av Solnaborna nej på frågan om det är okej att bygga hus vid Råstasjön även om det påverkar naturvärden negativt. Även bland moderata väljare svarade över sextio procent nej på frågan.

Torsten Svenonius (m) ansåg att frågeställningen var vinklad i Novusundersökningen som visade att över sextio procent av moderaterna var mot bebyggelse vid Råstasjön.

Vid fullmäktigedebatten på måndagskvällen kritiserade Torsten Svenonius (m) frågeställningen som han ansåg vara vinklad. ”Raka frågor måste ställas”, menade han Men kanske säger svaren tillsammans med de 19 711 namnunderskrifterna mot bebyggelse vid Råstasjön ändå något om folkopinionen. Jag tycker nog det.