Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 20:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/17/vardtrad-till-per-angers-minne-planterat-pa-fafangan/

Epsteins Stockholm

Vårdträd till Per Angers minne planterat på Fåfängan

Vårdträdet planteras av kabinettssekreterare Frank Belfrage, borgarrådet Madeleine Sjöstedt, Per Angers son Jan Anger och borgarrådet Ulla Hamilton.

Diplomaten Per Anger (1913-2002) var mannen som på den svenska legationen i Budapest tog initiativ till att utfärda provisoriska pass för ungerska judar när nazisterna ockuperade Ungern på våren 1944. En verksamhet som utökades med utfärdandet av de s.k. skyddspassen när Raoul Wallenberg anlände från Sverige och som räddade många tusen människor från att dödas i nazisternas gaskammare.

Gabriella Kassius, som jobbade som assistent åt Raoul Wallenberg vid utfärdandet av skyddspassen på den svenska legationen i Budapest, samtalar här med Jan Anger, vid ceremonin på Fåfängan.

På tisdagen avtäcktes en minnesskylt och planterades ett vårdträd, en rödek, på Fåfängan till minnet av Per Angers gärning. Här i trakten tillbringade han sina tidigare ungdomsår. Fadern, David Anger, som var verksam vid bygget av Hammarby kanal hade sin tjänstebostad vid foten av berget.  Huset finns kvar än i dag berättade sonen Jan Anger som tillsammans med kabinettssekreteraren Frank Belfrage och borgarråden Madeleine Sjöstedt och Ulla Hamilton symboliskt planterade vårdträdet.

Minnesskylten avtäcks av borgarråden Madeleine Sjöstedt och Ulla Hamilton ...

... och fotograferas av övriga deltagande i ceremonin.