Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-05 19:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/21/miljospetsomrade-i-ragsved-forstor-viktiga-naturvarden/

Epsteins Stockholm

"Miljöspetsområde i Rågsved förstör viktiga naturvärden"

Sextio lägenheter planeras på Rågsveds festplats Perssons betong.

Sextio nya lägenheter i flerbostadshus ska byggas på festplatsen Perssons betong i Rågsveds friområde. Ett omstritt beslut som fattades av alliansmajoriteten vid exploateringsnämndens senaste sammanträde då området markanvisades till byggföretaget Wästbygg projektutveckling AB. I beslutsunderlaget talas om att området ska bli ”ett intressant miljöspetsprojekt, kopplat till urban odling”. Nu ska stadsbyggnadsnämnden ta fram en ny detaljplan.

Den samlade oppositionen sågar enhälligt planerna.

Den samlade oppositionen sparade inte på kritiken.

Socialdemokraterna vill göra hela Rågsveds friområde till naturreservat och anser ”det olämpligt att bygga på platsen och direkt provocerande att kalla det miljöspetsområde när man i realiteten förstör för viktiga naturvärden, nyckelbiotoper och också rekreationsmöjligheter för alla dem som i dag besöker skogen”.

Miljöpartiet säger också nej till exploateringen och föreslår i stället att flera andra platser i Rågsved bebyggs. ”Staden bör i stället satsa på att utveckla de ekologiska och rekreativa värden som området erbjuder genom att bilda ett naturreservat. Ett ytterligare steg i att utveckla området är att bygga ett Naturum.”

Också Vänsterpartiet är kritiska. ”Det aktuella området är en festplats med lång tradition i Rågsved, där finns sedan några år en ny utomhusscen som staden har bekostat. Området är värdefullt, både som träffpunkt och som rekreationsområde för invånarna och ligger dessutom inom Rågsveds friområde som vänsterpartiet vill göra till naturreservat. Om den här bebyggelsen kommer till stånd måste en allmän väg dras igenom grönområdet. Det är inte ansvarsfullt eller förenligt med en god stadsplanering att förstöra ett område som är en så viktig tillgång för boende för att bygga 60 lägenheter. ”

Läs också: Videfuksen besökte protestmöte på Perssons betong