Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-30 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/23/onskedrommen-i-bagis-att-mjolka-en-ko-gick-i-uppfyllelse/

Epsteins Stockholm

Önskedrömmen i Bagis att mjölka en ko gick i uppfyllelse

 

Tyra, Delina, Paulus och Soso, fyra spralliga tolvåringar från Bagarmossen som upplevt en annorlunda kollovecka i Dalarna.

Jag träffar fyra spralliga tolvåringar i Bagishuset, ungdomsgården i Bagarmossen, Paulus, Soso, Tyra och Delina. De har tillsammans med ett tjugotal kompisar varit på kollo i Dalarna i en vecka. Flera hade aldrig varit utanför Stockholmsområdet tidigare.

Soso mjölkade en ko på Hansjö mejeri utan handskar ...

På resan upp, när de kom till Falun på väg mot Orsatrakten frågade en av ungdomarna ”pratar de svenska här”. Det kanske var på skoj berättar Moa Lindunger, ledaren på Bagishuset som tagit initiativ till, fixat bidrag och ordnat med det praktiska för kolloresan. ”Vad vill ni göra på kollot”, hade hon frågat innan. ”Mjölka en ko”, svarade en och snart alla. Det ordnade Moa med sina kontakter på platsen.

... medan Paulus föredrog att dra på sig gummihandskarna innan han började dra i spenarna.

Tolvåringen Paulus berättar att han mjölkade sin ko med gummihandskar på. ”Jag ville inte känna spenarna. Man vet ju inte om det hade varit en kalv där och sugit först. Tyvärr sparkade kon omkull hinken och mjölken rann ut”, berättar han inte utan förtjusning vid minnet från lagårdsbesökt.

Tyra gillade att baka tunnbröd ...

... och Delina tyckte studsmattan var häftig.

Tyra minns tunnbrödbaket, fisket och alla myggbetten.  Hon och Delina fick sex fiskar. ”De sprattlade när man skulle ta dem. En åkte ned på marken och bet mig när jag skulle ta upp den”, berättar Delina och skrattar. Hon gillade också att hoppa studsmatta. Soso fick en abborre och en braxen.  I början tyckte alla att det luktade illa, till exempel från grisfarmen i närheten. Men de vande sig snart. ”Sedan åt vi lunch bland komockorna i en hage och så badade vi förstås”, berättar Paulus.

Alla gillade att bada i solnedgången över Siljan.

Mer om Bagarmossenungdomarnas kolloresa kommer att redovisas på Historiska museet i höst. De ska själva berätta om sina upplevelser, inte bara från kolloresan till Dalarna, utan också om hur det är att bo i Bagarmossen i utställningen Hembygd – Någonstans i Sverige (vernissage 4 oktober) som visar ungdomars berättelser från hela Sverige, ungdomar som berättar om sin ort, vad som är hemma för dem och hur de tänker på sin framtid.

Hela gänget från Bagarmossen framför kollot Fredshammars herrgård & Vandrarhem i Orsa kommun. Samtliga kollobilder: Foto Bagishuset