Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 03:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/25/udda-parkmobler-invigda-i-nacka/

Epsteins STHLM

Udda parkmöbler invigda i Nacka

Nackas kommunalråd Mats Gerdau invigde den originella möbelgruppen genom att först med möda sätta sig i den minsta stolen ...

... och sedan förflytta sig till den största ...

... av de fem stolarna i den lite udda samlingen.

Inför förtjusta tjänstemän som tillfälligt lämnat sina kontorsrum invigde kommunalrådet Mats Gerdau (m) på onsdagen den nya parkmöbelgruppen på en gräsplätt utanför entrén till Nacka stadshus genom att först sätta sig i stolen anpassad för världens genom tiderna kortaste man (56 cm) och sedan klättra upp och med benen dinglande sitta i stolen anpassad för världens längsta man (272 cm).

Formgivaren Erik Björk menar att parkmöbelgruppens funktion ska vara lite oidentifierbar.

Formgivaren Erik Björk, som tillsammans med kollegan Mattias Karlsson utformat den originella sittgruppen, berättar att stolarna kan användas på traditionellt sätt, nämligen att sitta på, men att man också kan se dem som en konstinstallation som inbjuder till reflexioner. ”Det är meningen att det ska var lite oidentifierbart”, säger han.

Möblerna är närproducerade. Virket kommer från och är behandlat i Nacka.

Hela möbelgruppen är närproducerad i Nacka. Virket kommer från två tallar som Erik Björk sågade ned utanför sin ateljé i Ektorp. Sedan fick de torka i hans mammas garage i Storängen innan de sågades till i konstnärernas kollektivverkstad i Sickla.