Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-24 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/27/citrontrad-och-tomatodling-i-nya-tekniska-namndhuset/

Epsteins STHLM

Citronträd och tomatodling i nya Tekniska nämndhuset

 

Drivhus ersätter Söderstadion. Hit ska stadens tekniska förvaltningar flytta 2018.

När de 1 800 tjänstemännen, som jobbar i Stockholms tekniska förvaltningar, lämnar Fleminggatan 4 på Kungsholmen 2018 och flyttar till platsen för dagens Söderstadion (som ska rivas) blir det till ett ”Drivhus”.

Interiör inifrån det nya Tekniska nämndhuset med citronträd och tomatodling ut mot Nynäsvägen.

”Drivhus” är nämligen namnet på det vinnande förslaget i arkitekttävlingen till nytt tekniskt nämndhus som presenterades på torsdagen. Men förutom att det ska vara en stimulerande miljö (drivhus för goda idéer) ska det också i bokstavlig mening fungera som ett drivhus.

 Urban Design och Selgas Cano, vinnare i arkitekttävlingen Tekniska nämndhuset Söderstaden, tar emot diplom av juryns ordförande Juan Copovi-Mena, fastighetsdirektör i Stockholms stad. Foto: Suvad Mrkonjic

Bland annat så här så här beskriver nämligen arkitektkollektivet Urban Design och Selgas Cano själva förslaget:

”Drivhuset är insvept av ett transparent plasthölje som bildar en yttre luftkudde. Mellanrummet är ett växthus och klimatskal samt en dynamisk lunga för husets luft. Vintertid förs kontorsluften ut och ger värme, sommartid är luftväxlingen dynamisk, med möjlighet att öppna kontoret mot det ventilerade uterummet.

Växterna är alltifrån gemensamma citronträd i krukor och de anställdas egna växter till restaurangens tomater, frukter och örter och parkförvaltningens plantskola. De bidrar till en stimulerande arbetsmiljö och personalens välbefinnande. Dessutom är de luftrenare.”

Det låter ju positivt. Om det fungerar.

Läs gärna också: I stället för Söderstadion