Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-28 21:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/27/manga-av-blomsterfondens-gamla-kritiska-till-byggplaner/

Epsteins Stockholm

Många av Blomsterfondens gamla kritiska till byggplaner

Planerna på att bygga ihop Blomsterfondens hus på Ringvägen får skarp kritik från många av de gamla som bor där ...

Många av de gamla som bor i Blomsterfondens sex hus vid Ringvägen (99-109) är oroliga och kritiska till de planerade tillbyggnaderna som kraftigt minskar gårdarna mellan husen.  Gårdarna som i dag är öppna blir i framtiden slutna.  ”Tanken går onekligen till fängelsernas rastgårdar”, menade styrelsen i de boendes intresseförening vid Blomsterfondens årsmöte.

... bland annat för att de idag öppna gårdarna mellan husen blir betydligt mindre och slutna.

Vidare : ”Många av de boende har under sommarmånaderna trädgårdarna som sin enda möjlighet att komma ut i solen och få frisk luft. Tillbyggnaden skulle innebära att större delen av trädgårdarna blir skuggiga.” Intresseföreningen föreslog i stället för nybyggnad att Blomsterfondens slitna hus rustas upp (stammar, entrédörrar, hissar, fönster).

Sunhild Dietrich vittnar om gårdarnas betydelse för de boende pensionärerna ...

Sunhild Dietrich, 80, bor i Blomsterfondens hus på Ringvägen 105. Hon är mycket kritisk mot tillbyggnadsplanerna och visar mig runt på gårdarna mellan husen där pensionärerna har små odlingar (blommor, kryddväxter, till och med några potatisplantor). ”Här i blomsterträdgården är många pensionärers enda chans att lapa lite sol och träffa folk eftersom många är lite skröpliga och inte kan ta sig någon annanstans”.

... där de kan träffas, lapa lite sol och odla diverse, till och med lite potatis.

Hon tycker också att besluten fattas över huvudet på de boende. ”Vi vill vara delaktiga”, säger hon och efterlyser en finansiell kalkyl samt beräkningar vad det kostar att bo i lägenheterna efter om- och tillbyggnaden. Hon vill också ha skalenliga ritningar att ta ställning till.

”I storstäderna världen över försöker man bevara grönytorna. Man bygger på höjden och har trädgårdar på taken bland annat för att förbättra stadens luftkvalitet. Varför är inte detta möjligt i detta projekt”, undrar Sunhild Dietrich.

Så här ser det ut i dag på Ringvägen 99-109 ...

... och så här planerar Blomsterfonden att det ska se ut efter tillbyggnaderna.

Läs också: Planer på att bygga ihop Blomsterfondens hus på Söder