Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 09:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/29/gerillaymparen-asas-paradis-i-sodra-tantos-koloniomrade/

Epsteins STHLM

Gerillaymparen Åsas paradis i södra Tantos koloniområde

Rosorna prunkar i Södra Tantos koloniområde.

Åsa Bäärnhielm har 24 äppelsorter på sin noggrant planerade kolonilott i söderläge på bergskrönet i södra delen av Tantolunden med utsikt över Årstaviken. En ljuvlig blomsterdoft slog emot mig när jag klev in genom grinden. Det var ”öppen trädgård” på söndagen och Åsa var en av kolonisterna som tog emot trädgårdsintresserade främlingar i sitt lilla paradis.

Åsa Bäärnhielm har ympat 24 äppelsorter ...

... på några få äppelträd på sin kolonilott.

Här prunkar allt från vinbär, krusbär och äpplen till olika sorters mynta, sallader, sparris, sockerärter, tomater, bönor och blommor och träd som digitalis, rosor, vallmo, röd fläder, brandkåpa, magnolia, blomsterkornell etc. etc.

Röda vinbären på väg att mogna.

Självklart har Åsa inte 24 äppelträd på sin lilla kolonilott. Hon har ympat dit alla sorterna på några få träd, bland annat en som hon valt att kalla ”Täby okänd”, från ett gammalt äppelträd i Täby som inte längre finns. Hon brukar också ympa kvistar på övergivna vildaplar, gerillaympar, som hon säger.

Åsa Bäärnhielm visade besökarna sina odlingar ...

I denna lilla grönskande idyll mitt i stan med tågen farande på Årstabron inte långt därifrån men ändå så avlägsna bjöd Åsa besökarna på odlarkunskaper och en kopp mynta-te. Tänk så gott det kan smaka med ett glas te avnjutet en rofylld och gästvänlig miljö!

... och bjöd på mynta-te och flädersaft.