Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 16:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/07/22/den-girige-pa-gang-i-gamla-stan/

EPSTEINS STOCKHOLM

Den girige på gång i Gamla stan

Berättaren (Julia Landberg) leder publiken längs Köpmangatan.

Den sluge betjänten (Mike "the Poet" Andersson) drar in publiken ...

... i själva föreställningen.

Några gycklare drar runt i gränderna i Gamla stan med en svans av roade åskådare. Turisterna lyfter förundrade sina mobilkameror och fotograferar utan att fatta vad det är för spektakel de avbildar. Men det är Mike the Poets promenadteater som generalrepeterar Molières Den girige, en burlesk föreställning som inleds på Stortorget, fortsätter på Köpmangatan och via Bollhustäppan och Köpmantorget fortsätter på Baggensgatan och Tyska Skolgränd för att med en låtsad båtfärd avslutas inne på Mäster Olofsgårdens gård på Köpmangatan.

Den snåle Harpagons bortskämde son Cleante (Ian Gaudelius) ...

Publiken får en rundvandring i Gamla stan samtidigt som den delvis själv deltar i föreställningen. En originell teaterform som förefaller högst uppskattad av skratten och applåderna på generalrepetitionen att döma.

... och Harpagon själv (Samuel Haus) när han leder färden "i en båt" till föreställningens sista station inne på Mäster Olofsgårdens gård på Svartmangatan.