Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/08/02/ta-inte-ned-skylten-med-humphrey-bogart-pa-sveavagen/

Epsteins STHLM

Ta inte ned skylten med Humphrey Bogart på Sveavägen!

Casablanca finns inte längre ...

Jag var själv aldrig inne på Casablanca på Sveavägen 88 och hyrde film, nästan aldrig hyrde jag film överhuvudtaget, men jag har förstått att Casablanca var ett kultställe, särskilt tiden 1983-2008 under grundaren, den gamle proggaren Ragnar Borgedahls (Hum, hum från Humlegårn) tid i ledningen.

... men Sveavägens mest uttrycksfulla affärsskylt finns kvar ...

Men skylten utanför, det svartvita porträttet av Humphrey Bogart iklädd tuff hatt och med cigarretten i munnen mot en illröd botten, är en klassiker i sin genre på samma sätt som filmen Casablanca och Humphrey Bogart själv är klassiker i sina respektive genrer och har etsat sig fast i mitt medvetande för gott. Det är den enda affärsskylten på Sveavägen jag utan att tänka skulle ha kunnat framkalla för min inre syn om någon skulle ha väckt mig mitt i natten och bett mig, den då yrvakne, att nämna och beskriva en skylt vilken som helst på Sveavägen (osannolika scenario).

... och får förhoppningsvis finnas kvar även i framtiden ...

Skylten hänger fortfarande kvar trots att Casablanca stängde för något mer än en månad sedan. Det lönar sig inte längre i digitalåldern att hyra ut film.

... trots att affären som hyrde ut film har stängt för gott.

Frågan är hur länge till som stockholmarna kan möta Humphrey Bogarts genomträngande blick på Sveavägen. För gott kan jag tycka. Om det går att k-märka en skylt så k-märk den här som ger så direkta associationer till filmepokens och biografernas storhetstid på 1940- och 1950-talen. K-märk den fort, innan den försvinner och gör Sveavägen fattigare på intryck.