Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Med samtal, joller och skratt som metod att bryta segregationen

Elsa Gerestrand, 6 månader, ser sig storögt omkring och är inte så intresserad av …

Trettio bebisar kryper runt på golvet på Fisksätra familjecentral, krockar ibland och tittar storögt på varandra. För varandra okända pappor och mammor börjar prata med varandra, blir också bjudna på lunch. Så kommer plötsligt integrationsminister Erik Ullenhag på besök, slår sig ned på golvet och pratar med några av föräldrarna.

… integrationsminister Erik Ullenhag som slagit sig ner för att tala med Elsas mamma Julia Gerestrand och Ilham Walled, Araz Zeighami och deras dotter Elize, 9 månader, …

Det är Svenska med babys höststart. Svenska med baby drivs numera av Anna Libietis Jacobson. Hon blev engagerad för idén när hon själv spenderade en stor del av sin tid med lilla dottern My på Svenska med baby i Alby för drygt ett år sedan. Hon tyckte det var ett bra sätt att bryta föräldraisoleringen med ställen och tillfällen för föräldrar med bebisar att träffas på och umgås över språk- och kulturgränserna och lära av varandra. Hon bestämde sig då för att satsa på Svenska med baby, gratisverksamheten dit alla är välkomna,  som har vuxit snabbt och nu finns på nio ställen i Stor-Stockholm.

… på första höstträffen i Fisksätra arrangerad av Svenska med baby …

Och intresset att utveckla idén är stort. På höststarten i Fisksätra har det kommit folk från olika delar av stan, ja ända från Bollnäs, för att lära sig hur Svenska med babys mötesplatser fungerar.

… som drivs av Anna Libietis Jacobson …

Erik Ullenhag reser sig upp och håller ett litet tal om att det inte räcker bara med statliga och kommunala insatser för att integrationen ska lyckas i Sverige utan att också vanliga medmänniskors insatser behövs, som Svenska med babys, i vars programförklaring det bland annat heter: ”Tillsammans bryter vi segregationen, bygger nya broar och tränar svenska. Med samtal, joller och skratt som metod!” Det verkar vara en bra metod.

… där också papporna hittar varandra medan bebisarna har sina egna intressen.