Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Dandy spatserar i Solna

En selfie framför Dandy, ...  

... det femton meter höga konstverket, ...

Dandy, det femton meter höga konstverket som kan ses av 120 000 betraktare om dagen (bilisterna på E 4-an mellan Haga Norra och Ulriksdal) invigdes i Frösunda på onsdagen av Vasakronans vd Fredrik Wirdenius inför ett fullpackat partytält med vernissagegäster.

... som ändrar form vartefter man passerar det ...

... och som invigdes på onsdagen.

Axel Lieber, en av de fyra konstnärerna i den Berlinbaserade gruppen ”inges idee”, som utfört verket efter att ha vunnit Vasakronans tävling, förklarade lite av tankarna bakom skulpturen som tagit tre man på heltid i femton dagar att uppföra på plats.

Panelen från vänster: presentatören Salka Hallström Bornold från tidskriften Form, kommunalrådet Anders Ekegren, två av de fyra konstnärerna i "inges idee" Hans Hemmert och Axel Lieber samt Vasakronans vd Fredrik Wirdenius.

Entusiastisk vernissagepublik.

Man kan se de färggranna ränderna som bilfiler som anknyter till den intilliggande motorvägen, men man kan också se hela den väldiga spektakulära skulpturen på ett antropomorft (människoliknande) sätt, vilket namnet Dandy antyder, nämligen som ett par djärvt klädda ben (på en dandy) som är ute och spatserar, och som förändrar utseende och liksom rör sig vartefter man passerar. En färgklick onekligen i Solnas unga stadsdel Frösunda. En fjäder i hatten till Vasakronan som satsat på den offentliga konsten.