Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-04 16:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/09/07/tvatteriemuseets-tjugoarsjubileum/

EPSTEINS STOCKHOLM

Tvätteriemuseets tjugoårsjubileum

Elin Magnusson klappar tvätt.

Hagalunds tvätterimuseum ligger inte i Solna om någon nu trodde det. Det idylliska museet firade sitt 20-årsjubileum på söndagen vid Myrstugubergets fot intill Albysjöns södra strand. På andra sidan vattnet tornar höghusen i Fittja upp sig och inte långt bort ligger höghusen i Vårby gård.

Åsa Magnusson kokar tvätt.

På bryggan låg ”tvätterskan” Elin Magnusson och klappade ”luten” ur tvätten och på stranden stod ”tvätterskan” Åsa Magnusson och rörde om i den kokande tvättgrytan och berättade om hur det gick till att tvätta förr i tiden. Borta vid serveringen satt ett hundratal personer och drack kaffe och åt hembakt och lyssnade på tal, sång och musik.

Åsa Magnusson visar runt bland gamla tvättmaskiner.

Olle Magnusson, som skapade museet för tjugo år sedan, gick omkring och myste belåtet. Det har han all anledning att göra. Den tidiga 1900-talsidyllen som han skapat med alla gamla tvättmaskiner och hundratals gamla tvättredskap och flera hundra gamla strykjärn som han har samlat berättar om Vårbys tidigare historia som ett tvättericentrum långt innan höghusen i grannskapet byggdes.

Ett hundratal personer hade kommit för att fira tvätterimuseets tjugoårsjubileum.

Den som inte besökt Hagalunds tvätterimuseum har gått miste om en upplevelse och insikt i det samhälle som föregick modernitetens. Nästa visning är söndagen den 19 oktober, kl 12.30. Entréavgiften är blygsam, 20 kronor.

Olle Magnusson, skapare av tvätterimuseet, gick omkring och myste i solskenet.

Tidigare blogg om tvätterimuseet: En strykjärnsforskare efterlyses till tvätterimuseet vid Albysjön