Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Unik askgravlund med vatten invigdes på måndagen på Sandsborgskyrkogården

11

Sveriges första askgravlund med vatten som för den avlidnes aska till minneslunden …

31

… invigdes på Sandsborgskyrkogården på måndagen …

En för Sverige helt ny gravsättningsmetod invigdes symboliskt på måndagen på Sandsborgskyrkogården. Med hjälp av vatten kommer den avlidnes aska att föras via en ränna och en stor rund sten av svart diabas ned i ett underjordiskt rör till en stenkista i askgravlunden.

21ny

… av Annette Lundquist Larsson, ordförande i kyrkogårdsnämnden.

Ett hundratal personer, många från stadens begravningsbyråer, närvarade vid invigningsceremonin. Annette Lundquist Larsson (m), ordförande i kyrkogårdsnämnden, sade i sitt tal att inspirationen kom efter ett studiebesök i Budapest för att par år sedan.

41

Den avlidnes aska förs via en ränna och en svart sten i diabas ned genom ett rör till minneslunden och kommer således inte i kontakt med vattnet i den omgivande dammen. 

”Vi fick se flera exempel på ungersk tradition att gravsätta askan efter avlidna med hjälp av vatten, i samtliga fall innebar det att vatten förde ned den avlidnes aska i en minneslund. Anhöriga närvarade vid ceremonin och en minnesplatta med den avlidnes namn sattes upp på en särskild plats”, sade hon. Så blir det också på Sandsborgskyrkogården.

51

Pär Westin, avdelningschef på kyrkogårdsförvaltningen, demonstrerar hur kopparurnan fungerar.

Hela anläggningen har kostat sex miljoner kronor att anlägga. Den kommer att vara i bruk mellan första maj och sista september.

61

Ett stort underjordiskt maskineri krävs för att den nya anläggningen ska kunna fungera.