Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 12:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/09/17/swedbanks-gamla-huvudkontor-blir-norskt-storhotell-vid-brunkebergstorg/

Epsteins STHLM

Swedbanks gamla huvudkontor blir norskt storhotell vid Brunkebergstorg

Den norske hotellkungen och mångmiljardären Petter Stordalen, ägare av kedjan Nordic Choice Hotels, som driver ett tjugotal hotell bara i Stockholm, bland dem Clarion och Quality Globe, går nästan i spinn när han på presskonferensen presenterar konceptet för det nya hotell vid Brunkebergstorg som ska inrymmas i den monumentala bruna fastigheten som blev tom när Swedbank flyttade sitt huvudkontor till Sundbyberg för två månader sedan.

-Det är det viktigaste hotellkonceptet någonsin som vi har satsat på. Inte ”just another Hilton”. Det är inte uppdraget. Vi ska ta ett ”samfundsansvar”. Hela hotellet som ännu inte har nåt namn och Brunkebergstorg ska pulsera av liv. Det ska ge fotavtryck i staden. Vi ska vara det nya stället som omnämns på CNN och i New York Times. Det är ett långsiktigt projekt, säger han talar med en iver och höjer sina armar som en övertygad pingstpastor på ett frälsningsmöte.

Med en glöd som en predikande pingstpastor berättade hotellkungen, ägaren till Nordic Choice Hotels,  Petter Stordalen om sina visioner för hotellet ...

...som ska inrymmas i Swedbanks gamla huvudkontor vid Brunnkebergstorg.

När Petter Stordalen förklarar att det tar tid att få ekonomin att gå runt och att han kan tänka sig en förlust på 100 miljoner kronor om året de första fem åren ser hans hans vd Torgeir Silseth något tveksam och överraskad ut.

Nordic Choice Hotels vd Torgeir Silseth.

Galleriaägaren AMF Fastigheters vd Mats Hederos är mycket nöjd med överenskommelsen med Nordic Choice. Kontrakt på tjugo år är tecknat. Hotellet beräknas stå klart 2017. Fasaden kommer att se ut som i dag med undantag av att fönstren kommer att bytas ut och anpassas till rumsindelningen, bottenvåningen öppnas upp och taket byggas på med två våningar där en stor takrestaurang ska inrymmas. Utsikten därifrån kommer onekligen att bli imponerande.

AMF Fastigheters vd Mats Hederos.

Hotellet blir egentligen två. Ett större lyxigare och ett mindre. Sammanlagt blir det 30 000 kvadratmeter med totalt 540 rum, gym och konferensanläggning. Stockholms största hotellaffär hittills har genomförts. Vad den kostat och vad den inbringar är dock hemligt.

Utsikten från Swedbanks gamla direktionsvåning med Stadshuset i fonden. 

Så blev det till sist ett storhotell i det som en gång kallades kvarteret Storviggen innan Gallerian byggdes på 1970-talet. Den gången drog sig SAS och några amerikanska intressenter ur. Nu är det en visionär norrman som förverkligar de ursprungliga hotellplanerna fyrtio år senare.