Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Ledande s-politiker imponerades av Kolingsborgs väggmålningar

121Maria Östberg Svanelind (s), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden, (i mitten) , besökte Kolingsborg tillsammans med Stockholmshistorikern Helena Friman och frilansjournalisten Jan Ohlin från Gruppen för bevarandet av Ingemar Callenbergs konst i Kolingsborg.

11

Hon imponerades av Ingemar Callenbergs tidsdoftande hamnarbetarmotiv på väggen i den gamla utropshallen.

61

Tunga lyft upp för landgången.

Maria Östberg Svanelind, socialdemokraternas tyngsta namn i stadsbyggnadsfrågor i Stockholm, besökte Kolingsborg på måndagen för att studera de nyligen framtagna väggmålningarna från 1950-talet med hamnarbetarmotiv av konstnären Ingemar Callenberg (1926-1973).

91Lastning (eller kanske lossning).

71aFikarast i hamnen med tidningsläsning och termos och macka med prickig korv i lunchboxen och påstridiga fiskmåsar.

Det var första gången Maria Östberg Svanelind såg väggmålningarna i den gamla utropshallen som användes till mitten av 70-talet för att fördela jobben mellan hamnarbetarna. Hon imponerades av utförandet och den tidstrogna skildringen av hamnarbetarjobbet innan containerfartyg och andra nymodigheter förändrade villkoren. Men det var på håret att målningarna försvann för ett fyrtiotal år sedan.

51Lyftkran dirigeras. Tung stock bärs på axeln.

81Två fartyg för ankar i hamnen, två hamnarbetare med cykel och en lyftkran.

”När Kolingsborg gjordes om till ungdomsdiskotek på 70-talet anlitades målare för att måla väggarna svarta. De vägrade dock att måla över konstverket, utan täckte istället på eget initiativ väggarna med panel, som sedan målades. Bilderna har sedan varit dolda medan lokalerna använts till disko, bingohall och nattklubb”, berättar frilansjournalisten Jan Ohlin som är sammankallande i en grupp med målsättningen att bevara Ingemar Callenbergs målningar i Kolingsborg.

41Målning av ett räcke.

Hur det blir med Kolingsborgs och Ingemar Callenbergs väggmålningar i framtiden kunde Maria Östberg Svanelind dock inte ge besked om. Den planerade rivningen av Kolingsborg vid Slussen har som bekant stoppats tills vidare. Den nya politiska majoriteten i Stockholm tänker tillsätta en expertgrupp som ska genomlysa hela Slussenfrågan. ”Den ska jobba snabbt”, säger Maria Östberg Svanelind. Först därefter kommer besked om Kolingsborgs och väggmålningarnas framtid.

101Lossning tunnor (vin eller sill?).

111Lunch med pilsner.

PS. Gruppen för bevarandet av Ingemar Callenbergs konst i Kolingsborg består av följande personer: Helena Friman, Stockholmshistoriker, konstvetare, Marika Bogren, intendent Nationalmuseum, Susanna Slöör, ständig sekreterare Konstakademien, Leif Bolter, vice preses Konstakademien, Margareta Ståhl, specialist på arbetarkonst, Arbetarrörelsens arkiv, Lena Kallenberg, författare, systerdotter till Ingemar Callenberg, Fredrik von Feilitzen, Samfundet S:t Erik, Skönhetsrådet, Anders Björklund, fd chef Etnografiska museet och Jan Ohlin, utställningsproducent, frilansjournalist (sammankallande).