Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-07 13:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/09/24/shakespeare-spokar-pa-slussen/

Epsteins Stockholm

Shakespeare spökar på Slussen

Ofelia i Gula Gången.

Julia i Blå Bodarna.

Förbipasserande i Gula Gången saktar farten och ser undrande på Hamlet som håller sin monolog lutad mot den gula kakelväggen. De vet inte att de befinner sig i dödsriket, Shakespeares dödsrike. Men det vet publiken till Promenadteaterns generalrepetition av Shakespeares Spöksyner som har premiär på Slussen på lördag.

Luftanden Ariel visar publiken vägen upp till kupolen ...

... och de tre häxorna från Macbeth.

I Blå Bodarna uppstiger Julia från sin skendöd för att förtvivlad finna att hennes älskade Romeo tagit sitt liv i tron att Julia var död på riktigt. I Gula Gången sörjer Ofelia sin far och sliter i förtvivlan sitt hår.

En grym figur som jag gick bet på att identifiera.

Uppe på kupolen över Blå Bodarna dansar häxorna från Macbeth och nere på Saltsjöbanans station väcker styckets berättare i sin kostliga utstyrsel förvånade leenden hos Nackaborna som väntar på kvällsbussen hem.

Mike the Poet själv som berättare nere på Saltsjöbanans station.

Den outtröttlige Mike the Poet har kokat ihop en fartfylld, tragisk men också humoristisk historia, baserad på olika Shakespearepjäser, som drar med sig publiken i en vindlande färd in och ut genom Slussens gångar och upp och ner för Slussens trappor. En annorlunda teaterupplevelse i det fria mitt i Stockholms hjärta.