Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 03:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/11/03/graniten-till-hitlers-germania-blev-svenskt-vattenkraftverk/

Epsteins STHLM

Graniten till Hitlers Germania blev svenskt vattenkraftverk

Det så kallade intaget till Järpströmmens vattenkraftverk i Jämtland kläddes med granit från Bohuslän som var beställd och betald men inte levererad till det nazistiska Tyskland, ...

Adolf Hitlers dröm om det tusenåriga riket och ”världshuvudstaden” Germania blev som bekant inte mer än en vansinnig idé. Bohusgraniten till det planerade Germania var dock redan beställd och betald men levererades aldrig till Tyskland. I stället såldes den en andra gång, bland annat till Stockholms Gas- och Elektricitetsverk som under kriget lät bygga det nya vattenkraftverket Järpströmmen vid Kallsjöns utlopp i Indalsälven  i Jämtland där det så kallade intaget kläddes med den Bohusgranit som från början alltså var avsedd för det stortyska vansinnesprojektet.

... det berättade Fortums kommunikationschef Fredrik Karlsson (andre man från vänster) vid tårtkalaset på måndagen för att fira årsdagen av när Järpströmmens första turbin snurrade i gång den 3 november 1944.

Det berättade Fortums kommunikationschef Fredrik Karlsson på kontoret i Värtan vid tårtkalaset på måndagen för att fira 70-årsdagen av när kraftverket Järpströmens första turbin snurrade i gång den 3 november 1944. Det var då det avlägsnaste kraftverket som levererade elektricitet till Stockholm. Järpströmmen är fortfarande i gång och levererar motsvarande cirka fem procent av Stockholms elförbrukning, en betydligt mindre andel i dag än när det startade, konstigt vore det annars.