Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 07:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/11/07/myrorna-pa-tomtebogatan-tvingas-sla-igen-efter-105-ar/

Epsteins STHLM

Myrorna på Tomtebogatan tvingas slå igen efter 105 år

Myrorna tvingas slå igen på Tomtebogatan eftersom hyreshöjningen blir för hög.

Frälsningsarmén har funnits på Tomtebogatan 5 sedan 1909 med kårverksamhet fram till 1967 och med butiken Myrorna sedan dess. Men nu är det slut efter 105 år. Bostadsrättsföreningen som äger huset begär så hög hyreshöjning att Myrorna inte längre kan vara kvar. Butiken tvingas slå igen om tre veckor till mångas sorg, också min.

Lena Johansson, vice butikschef, tycker det är väldigt tråkigt.

”Det är många kunder som beklagar att vi inte kan vara kvar. Jag tycker också det är väldigt tråkigt”, säger vice butikschefen Lena Johansson.

Frälsningsarmén försvinner från Tomtebogatan efter 105 år.

På fredagskvällen hölls också ett ”Hommage till Myrorna på Tomtebogatan” i de båda konsthantverkarna Molly Barks och Carina Kalf-Hansens ateljé på Vanadisplan 8 bara ett par kvarter från Tomtebogatan. ”Vi tycker det är väldigt tråkigt att inte Myrorna kan få vara kvar. Vi har varit flitiga kunder där och använder mycket material som vidarebearbetar”, säger Molly Bark och visar på vackra lampskärmar och andra ting som gjorts med tyger och annat som inhandlats på Myrorna.

Konsthantverkarna Carina Kalf-Hansen (i glasögon) och Molly Bark (till höger) ordnade en "Hommage till Myrorna på Tomtebogatan" i sin ateljé på Vanadisplan på fredagskvällen.

Jag tittade in på hyllningssammankomsten för Myrorna eftersom jag själv har minnen från den tid då Frälsningsarmén hade kårverksamhet i lokalen på Tomtebogatan. Det var i mitten av fyrtiotalet och jag bodde som femåring i huset mittemot och gick i söndagsskola på Frälsningsarmén. Det starkaste minnet är tyvärr negativt. Efter varje lektion fick vi en liten bild med Jesus (likadan som den på planschen som fröken hade hängt upp alltefter dagens ämne) att klistra in i ett litet häfte. Då jag missat en lektion eftersom jag var för sjuk att gå den söndagen, frågade jag påföljande söndag om jag kunde få förra veckans bild att klistra in. Men det fick jag inte vilket jag tyckte var orättvist.

Trist att Myrorna tvingas slå igen om tre veckor. Men än finns i alla fall chansen att köpa en slips till far på hans dag.

Men visst är det trist att Frälsningsarméns Myrorna som har så många goda sidor tvingas i väg av en bostadsrättsförening som mest verkar tänka på att dra in så mycket pengar som möjligt.