Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 11:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/11/10/hertha-hillfonmuseum-mojlighet-trots-sviket-vallofte/

Epsteins STHLM

Hertha Hillfonmuseum möjlighet trots "sviket vallöfte"

Förra kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) kritiserade nya kulturborgarrådet Roger Mogert (s) för att svika vallöftet att köpa skulptören Hertha Hillfons fastighet i Mälarhöjden och göra den till museum.

Före valet lovade den rödgröna oppositionen i Stadshuset att de, ifall de kom till makten, skulle köpa skulptören Hertha Hillfons (1921-2013) fastighet med ateljéer och bostadshus i Mälarhöjden med avsikten att göra anläggningen till ett museum med hennes verk.

Medan Roger Mogert ansåg att det viktigaste är att det blir ett museum så att allmänheten kan se Hertha Hillfons konst i den ursprungliga miljön ...

Men efter valet ändrade sig den nyvalda majoriteten och har bestämt sig för att avstå från köp. Detta föranledde förra kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) att vid måndagens fullmäktigesammanträde påminna om att hon verbalt attackerades och kallades "kvinnofientlig" för att hon inte ansåg att staden kulle köpa fastigheten när hon vara kulturborgarråd. Hon undrade vad som nu sker.

... och att förhandlingar pågår för att försöka se till att så ska ske.

Nya kulturborgarrådet Roger Mogert (s) svarade att förhandlingar pågår och att han hoppas att det trots att staden inte köper fastigheten ska bli ett museum i fastigheten där allmänheten kan se hennes verk. ”Och det ju det viktigaste”, menade han. Men Madelene Sjöstedt ansåg att det handlade om ett sviket vallöfte. Återstår att se vad som blir resultatet. Hertha Hillfons ateljé är i alla händelser en kulturskatt som inte borde få skingras.

Läs också: Rädda Hertha och Gösta Hillfons konstnärsmiljö i Mälarhöjden!

Läs också: Låt ej Hertha Hillfons ateljé röna samma öde som Puck Stocklassas