Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/11/11/88-aringens-vasaparksminnen/

Epsteins STHLM

88-åringens Vasaparksminnen

Barnens Dagsfestligheterna i Vasaparken (bilden) minns fler än en stockholmare. Det framgår av Norrmalms stadsdelsförvaltnings insamling av parkminnen. Men även annat har fastnat i minnet hos de minnesgoda som hos signaturen "Inbiten Vasastadsbo 88 år". Han minns när Per Albin Hansson talade i parken 1938. FOTO: Åke Blomquist, SvD, 28 augusti 1957, Stockholmskällan

”Hösten 1938 var jag tolv år och gick i andra klassen i Vasa Realskola. Orosmolnen hade sedan flera år lägrat sig på Europas himmel. Per-Albin Hansson höll ett uppmärksammat tal i Vasaparken, som samlade en enorm publik. Efter talet tog han plats vid ett bord och skrev autografer till åhörarna, särskilt ungdomar som jag. När det blev min tur pratade han med mig och frågade om min ålder, min skola, var jag bodde, vad min far jobbade med. Jag var oerhört imponerad och smickrad att Sveriges statsminister tog sig tid med en tolvårig pojke. Det minnet glömmer jag aldrig och har kvar autografen som en verklig raritet.”

Så löd det ena minnet från Vasaparken som signaturen ”Inbiten Vasastadsbo 88 år” skrev ned och skickade in till Norrmalms stadsdelsförvaltning minnesinsamling från parker på Norrmalm som ska användas vid utarbetandet av en ny parkplan för stadsdelen. Den inbitna 88-åriga Vasastadsbon skrev också ned ytterligare ett pikant nästan osannolikt minne från Vasaparken 1943. Det liksom alla de 90 minnen som kommit in (fler än hälften från Vasaparken) finns samlade, inklusive mitt eget, i sammanställningen av parkminnena.

Den 25 november blir det en föreläsning om parkerna på Norrmalm och information om parkplanen och insamlingen av parkminnen. Evenemanget äger rum i Brygghuset, Norrtullsgatan 12 N, kl 18-20. Kaffe och mackor utlovas också.