Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/11/12/staden-avgor-om-tullhuset-rivs-eller-blir-kvar-pa-blasieholmen/

Epsteins STHLM

Staden avgör om tullhuset rivs eller blir kvar på Blasieholmen

Många hade åsikter om det planerade Nobel Center (här guldskimrande på modellen) som planeras på Blasieholmen när frågan diskuterades i Nobelhuset AB:s regi på Konstakademien under onsdagskvällen.

Om ett par månader, i januari nästa år, kommer det första planförslaget för hur staden tänker sig det nya Nobelcentret på Blasieholmen. Då startar processen, sade Susanne Lindh, vd för Nobelhuset, när det planerade Nobelcentret diskuterades på Konstakademin på onsdagskvällen.

Susanne Lindh, vd för Nobelhuset AB, som ska bygga Nobel Center, sade att om staden vill bevara det gamla tullhuset från 1876 så får Nobelhuset AB rätta sig efter det ...

Christoph Felger från David Chipperfield Architects i Berlin som vann arkitekttävlingen presenterade förslaget och svarade på frågor från publiken. Han sade att det inte var förenligt med platsens helhet att bygga Nobelcentret i enlighet med det vinnande förslaget och samtidigt bevara det gamla tullhuset från 1876 som många, som värnar om det, önskar.

... medan arkitekten Christoph Felger som ritat det vinnande förslaget inte ansåg tullhuset värt att bevara. Huset fungerar bara som "minne" men hör inte hemma i den nya miljön, menade han.

Susanne Lindh menade å sin sida att om staden kräver att tullhuset ska vara kvar så måste Nobelhuset AB finna sig i det. Hon sade också på en fråga om finansieringen att inga externa finansiärer tillåts komma in som är med och påverkar innehållet i verksamheten och att det är viktigt för Nobelstiftelsen och Nobels ”varumärke” att donationerna som ska bekosta bygget blir tillräckligt stora och den löpande verksamheten går ihop. På detta sitter man nu och räknar om. Hon öppnade också för att huset kan bli mindre än det som presenterats i det vinnande arkitektförslaget om det blir nödvändigt.

Rivas eller inte rivas, det är frågan.

På frågan varför Nobel Center just ska placeras på Blasieholmen i den känsliga maritima miljön och inte istället placeras på något mindre känsligt ställe sade hon att det var en grupp som efter att ha undersökt olika platser som exempelvis Tegelbacken, Hagastaden och Norra Djurgårdsstaden föreslagit Blasieholmen. Men flera i publiken tyckte att Hagastaden skulle vara en bättre plats med den ansamling av forskning och vetenskapliga institutioner som planeras där.