Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 17:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/11/14/jatteek-nedsagad-mitt-i-natten/

EPSTEINS STOCKHOLM

Jätteek nedsågad mitt i natten

Förbundet för Ekoparken överväger att polisanmäla nedsågningen av Ryttareken vid Fiskartorpsvägen natten till fredagen ...

Natten till fredagen fälldes den så kallade Ryttareken vid Fiskartorpsvägen alldeles intill Ryttarstadion. Den gamla djurgårdseken som mätte runt sju meter i omkrets stod på sin plats igår som den gjort i 5-600 år. Nu är bara stubben kvar.

... berättar förbundets ordförande Richard Murray.

Behövde den fällas? Den utgjorde en risk, enligt staden. Inte alls någon risk, enligt arboristen Jon Hartill som grundligt undersökt eken på uppdrag av Djurgårdsförvaltningen ”Ryttareken är en veteranek med anmärkningsvärt bra vitalitet”, enligt Jon Hartills undersökning som bland annat baseras på både ljudvågstomografi och rotsonderingsdata.

Ryttareken när den grönskade ...

Ryttareken var också inritad i den (stoppade) detaljplan för kvarteret Ängsbotten där ett antal bostäder ska byggas i framtiden. Varför så bråttom att fälla den gamla eken mitt i natten kan man undra.

... och avlövad (men ännu inte fälld). FOTO: PER SCHÖNNING

Förbundet Ekoparkens ordförande Richard Murray skräder inte orden. “Förbundet för Ekoparken har eftersträvat en dialog i ärendet men förvägrats detta. Eken stod på ett område som är föremål för detaljplanering som ännu inte är klar. Staden föregriper alltså den lagliga processen genom sitt handlande. Eken stod 20 meter utanför gränsen till nationalstadsparken. Lagen föreskriver att ej heller utanför ett riksintresses gränser får åtgärder vidtas som påtagligt skadar riksintresset. Förbundet överväger att polisanmäla brott mot miljölagen.”