Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Stortorgets julmarknad intutad

11

Tomteorkestern tutade in …

21

… årets julmarknad på Stortorget.

Kommersen med allt från gotländska specialiteter till änglar, tygtomtar och handmålat glas är i gång på Stortorget. Julmarknaden öppnade på lördagen med tomteorkestern som spelade och hovrättspresidenten Fredrik Wersäll som invigningstalade.

31

Glögg och lussebullar förtärdes …

41

… liksom glögg och pepparkakor …

Julmarknaden på Stortorget har anor tillbaka till medeltiden. Gustav Vasa bestämde 1523 att endast svenska varor fick säljas på marknaden. Under ett halsekel runt 1800-talets början var den utlokaliserad till Slottsbacken för att återkomma till Stortorget från 1837 till 1907 då den förbjöds eftersom det var så mycket bråk och stök. Sedan 1915 har den drivits i Stockholmsgillets regi.

51

… och brända mandlar.