Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 19:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/11/25/cattelins-vaggmalningar-av-gamla-stockholm-nu-osynliggjorda/

Epsteins STHLM

Cattelins väggmålningar av gamla Stockholm nu osynliggjorda

Axel Hörlins väggmålningar från 1926 av gamla Stockholm på Cattelin ...

... osynliggörs bakom ljusa spånskiveliknande innerväggar när den gamla restaurangen byggs om till demokrativerkstad.

Riksdagens demokrativerkstad för högstadieelever ska i vår flytta in i gamla restaurang Cattelin som nu renoveras. När jag häromkvällen tittade in i lokalen genom rutorna från Storkyrkobrinken trodde jag först att konstnären Axel Hörlins fina väggmålningar från 1926 med motiv från gamla Stockholm blivit övermålade, men upptäckte snart att de dolts bakom nya innerväggar och därmed gjorts osynliga.

Stigbergsgatan med Katarina kyrka i bakgrunden.

Om målningarna funnits kvar synliga så hade högstadieeleverna samtidigt som de får en lektion i hur den svenska demokratin fungerar kunnat få några glimtar av Stockholms historia på köpet.

Norrbro med basaren. Gustav Adolfs torg i fonden.

När jag för tre år sedan frågade byggnadsrådet Rolf Egertz, då ansvarig på Riksdagsförvaltningen för renoveringen av Cattelin, sade han att restaurangen skulle förvandlas till en publik lokal och att målningarna skulle kunna ses av allmänheten. Så blir det alltså inte.

Helgeandsholmen med den gamla bebyggelsen innan Riksbanken och Riksdagshuset byggdes där i början av förra seklet. Slottet till höger.

Men målningarna finns förstås kvar om än osynliggjorda. Riksdagens demokrativerkstad jobbar interaktivt med eleverna och har därför föredragit att utforma den gamla restauranglokalen till en mer anonymt kontorslik miljö. Lite trist kan jag tycka.

Saltmätargatan. Observatoriet skymtar på bergskrönet.

Bellmans (rivna) födelsehus på Bellmansgatan 22.

Hörnet av Folkungagatan och Götgatan.

Lutternsgatan (numera Kungsgatan) och Norrlandsgatan.

Dessa och alla andra målningar är numera dolda för betraktaren. Synd.