Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 00:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/11/26/kraftledningsstolpen-faller-som-en-fura-pa-nagra-sekunder/

Epsteins STHLM

Kraftledningsstolpen faller som en fura på några sekunder ...

Den luftledningsbefriade kraftledningsstolpen i skogsbrynet nära Hallonbergens centrum ...

... fälls till marken ...

... som en fura ...

Ett moln av grästovor och lerkokor yrde i luften när den ihåliga, elva ton tunga, kraftledningsstolpen av betong föll till marken vid skogsbrynet nära Hallonbergens centrum i Sundbyberg. Jag fick torka av glasögonen. Men det var bara som det skulle.

... av den erfarne Bjørner Johannesen (bilden) som först sågade ett djupt jack i sidan av stolpen åt det håll den skulle falla.

Arbetsledaren Bjørner Johannesen som fällt tusentals träd (och många stolpar) i sina dagar hade sågat ett djupt jack i kraftledningsstolpen så att den skulle falla åt rätt håll innan den slutliga genomsågningen skedde. Allt gick som planerat. Fällningen tog några sekunder.

Det är Fortum som just nu fäller alla fyrtioen kraftledningsstolpar mellan stationerna i Järva och Beckomberga. Luftledningarna är redan nedtagna. Till Lucia är arbetet klart.

I stället för att ha ledningar i luften har Fortum grävt ned dem i marken. De nya kraftledningarna togs i drift för ungefär två månader sedan. Kraftledningsstolpen vid rondellen på Ursviksvägen intill Hallonbergens centrum sattes upp i början på 1980-talet.

Elva ton fälld kraftledningsstolpe i betong inspekteras.