Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Brovaktarparken prisad – men är enligt min mening ingen park

11

Brovaktarparken i Hornsberg har belönats med årets Sienapris …

41… för offentlig landskapsarkitektur.

Brovaktarparken i Hornsberg under Essingeleden belönades med årets Sienapris för offentlig landskapsarkitektur vid Arkitekturgalan häromkvällen. Jag ifrågasätter på inget vis priset. Det är välförtjänt. Brovaktarparken är en bred sluttande konstfullt utformad passage i betong under Essingeleden mellan Franzéngatan och Hornsbergs strand omgiven av triangelformade upphöja ytor fyllda med makadam respektive tät växtlighet där det inte är meningen att någon ska vistas. Några nyplanterade spensliga träd och ett dött men dekorativt större trädskelett som är vackert upplyst på kvällen kompletterar. Två bänkar finns också i Brovaktarparken.

71

Jag ifrågasätter inte priset, tvärtom.

51

Jag ifrågasätter bara begreppet ”park” på denna utmärkt arkitektskapade passage rakt under Essingeleden …

Det jag undrar om det är förenligt med svenskt språkbruk att kalla en offentlig plats för park där det inte är meningen att man ska befinna sig utan endast passera. För mig är det en språklig devalvering av begreppet park. En park är för mig en plats man kan stanna till för en stunds ro eller där man kan stoja runt gärna på naturväxta gräsmattor helst inte konstgräs. Nu kanske någon invänder att skejtarna brukar använda Brovaktarparken för sina övningar, och därför  kan kallas park, men då skulle man också kunna kalla Blå Bodarna vid Slussen för park eftersom skejtarna brukar hålla till också där med sina brädor. Nej jag tycker nog Brovaktarpassagen kan duga som namn. Platsen blir ju inte mindre konstfullt konstruerad för det. Nästan tvärtom. En ickeplats har blivit en plats.

81

.. med sitt på kvällen effektfullt dekorativt belysta döda trädskelett.

Landskapsarkitekterna Petter Hauffman, Anders Mårsén, Elin Olsson, Johan Paju och arkitekterna Magnus Schön och Eveliina Hafvenstein Säteri har skapat parken/passagen åt Stockholms stad.