Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 20:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/01/02/alice-bah-kuhnkes-personliga-erfarenheter-av-rasismen/

Epsteins STHLM

Alice Bah Kuhnkes personliga erfarenheter av rasismen

Alice Bah Kuhnke berättade ...

Vid stödmanifestationen ”Rör inte min moské” anordnad med anledning av den senaste veckans tre brandattacker mot moskéer i Eskilstuna, Eslöv och Uppsala berättade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (mp) inför uppskattningsvis tusen personer på Mynttorget om sina egna djupt personliga erfarenheter av rasismen.

... om sina personliga erfarenheter av bli utsatt för rasism och utlovade "en nationell strategi mot islamofobi" ...

Hon inledde sitt tal med att berätta om hur hon som tioåring blev dödshotad första gången av en anonym röst fylld av hat. ”Eftersom jag och min familj inte såg ut som de flesta andra familjer fick vi välja, lämna landet eller dö. Jag blev väldigt rädd och allt som till dess varit en barndom som tagen direkt ur Bullerbyn blev till en annan verklighet. Min verklighet.”

... när hon talade inför runt tusen personer ....

Alice Bah Kuhnke blev rädd, men hennes pappa blev förbannad och sade: “Du får inte vara rädd. Du får inte låta rädslor styra över ditt liv. Då har ju dom som försöker skrämma dig vunnit”.

... på Mynttorget ...

”Vi får inte och kan inte huka oss. Att bli kollektivt rädda är inget alternativ. Nu måste vi mer än någonsin hålla ihop, ses oftare och kramas hårdare”, sade hon vidare och berättade att hon om en månad, den 2 februari, ska träffa många av de muslimska civilsamhällets företrädare för att inleda arbetet med Sveriges första ”nationella strategi mot islamofobi”.

... vid manifestationen ...

Alice Bah Kuhnke avslutade sitt tal med att citera den kinesiske diktaren Bei Dao ”Jag vägrar knäfalla på jorden och låta bödlarna framstå som jättar” och uppmanade alla att synas ”Så fram med korset. På med snyggaste niqaben. Låt skägget växa. Spänn fast kippan. Låt dem som vill skrämma oss se att vi tillsammans är många fler”.

... "Rör inte moské" på fredagen med anledning av den senaste veckans tre hatattacker.