Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 08:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/01/04/har-lag-nog-forsta-kryddboden-till-vanster-fran-torget-ar-1792/

Epsteins STHLM

Här låg nog första kryddboden till vänster från torget år 1792

Det måste varit komplicerat att orientera sig i Stockholm förr i tiden innan det fanns skyltar med gatunamn och nummer på husen.

Fram till i början av 1700-talet bytte gator och gränder namn lika ofta som hus bytte ägare om de ens hade något namn. Under det seklet förbättrades dock namnsättningen på gatorna men inte numreringen av husen.

Det var förmodligen på Järntorgsgatan 1 i Gamla stan första kryddboden låg 1792 ...

I en annons i Stockholms-Posten 1792 (Gustav III:s sista år i livet) omtalas ”första kryddboden vid Järntorgsgatan till vänster från Torget”. Vid denna tid fanns det tre kryddbodar i de fyra husen på Järntorgsgatan.

... i lokalen  där Café Nova ligger i dag ...

”Kryddbodens läge skulle förmodligen nu anges som Järntorgsgatan 1”, skriver den kanske störste Stockholmskännaren och skildraren genom alla tider Per Anders Fogelström (1917-1998) i kapitlet ”Namn och nummer” i boken ”Ur det försvunna” från 1995, lika läsbar i dag som för tjugo år sedan när den kom ut.

... det tror åtminstone den spränglärde författaren Per Anders Fogelström (1917-1998) i boken "Ur det försvunna".

Först år 1832 (på överståthållaren J W Sprentportens initiativ) infördes den moderna husnumrering längs gatorna som existerar än i dag.

Vid den stora namnrevideringen 1885 omdöptes bland annat vissa gator som hade samma namn som andra. Pilgatan på Kungsholmen fick vara kvar, medan Pilgatan på Söder döptes om till det fosterländskt klingande Folkungagatan efter den gamla medeltida konungaätten. Namnrevisionen försökte också förhindra att samma namn användes för olika ”lokaler”. I dag finns bara ett undantag kvar – ”Gröna gången”, vid Slussen och som parkväg på Skeppsholmen (från 1804 respektive 1972) . Men snart (när Slussen rivs) finns nog bara parkvägen kvar som bär namnet Gröna gången.