Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 14:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/01/08/slussens-undre-varld/

Epsteins STHLM

Slussens undre värld

Högt över räcket i Norra Järngraven.

Volt över räcket ...

... och enhandslandning.

I Norra Järngraven under Slussen hoppar några djärva och viga ynglingar med snabb ansats upp på de lodräta betongpelarna vilka de utnyttjar som avstamp för att i akrobatiska språng flyga högt över järnräcken och betonghinder för att i nästa ögonblick hopkrupna på knä långsamt gå balansgång på samma räcken och därpå med fart svinga sig över olika hinder genom att greppa om trafikstolparna.

Handstående.

”Är det parkour ni håller på med”, undrar jag, imponerad. ”Javisst”, blir svaret. ”Träning?” ”Nej bara på skoj”. Och det ser verkligen ut att vara skojigt, men riskfyllt ändå, utövandet av konsten att passera allehanda hinder på det mest halsbrytande sätt.

Hukande balansgång på avflagnat järnräcke.

Norra Järngravens genomfartspassage mellan Stadsgården och Söder Mälarstrand är avstängd inför den förestående Slussenombyggnaden vilket ger parkourutövarna fritt fram att för utföra sina konster på den trafikbefriade körbanan.

Avstängd del av Norra Järnvågen perfekt plats för vågade övningar.