Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 10:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/01/11/moment-pa-kontrast/

Epsteins STHLM

Moment på Kontrast

Åsa Sjöströms starka porträtt på en liten pojke i Moldavien ...

... liksom hennes bild på Femenaktivister i Paris visas på fotografkollektivet Moments nya utställning på Galleri Kontrast.

I Europas fattigaste land Moldavien står en liten pojke, till synes stolt, men samtidigt avvaktande, med en inåtvänd men också genomträngande blick, på en bygata iklädd en polisuniform som han fått av en engelsk missionär på besök i byn. Pojkens föräldrar har, liksom många andra moldaviska barns föräldrar, tvingats åka utomlands för att tjäna ihop sitt levebröd. Pojken bor med sin mormor och längtar efter sin mamma och pappa. Fotografen Åsa Sjöström med sin karakteristiska inlevelseförmåga har tagit det starka porträttet som jag har svårt att slita mig från på fotografkollektivet Moments vernissage på Galleri Kontrast.

Hon har också fotograferat ”sextremisterna” i Femen när de i sitt International Spring Boot Camp i Paris förbereder sig för en aktion med sina nakna överkroppar mot Nationella Frontens ledare Marie le Pen.

Moments Elin Berge visar porträtt ...

... som hon tagit på gravida väninnor.

Elin Berge har samma personliga engagemang i sin fotografi som Åsa Sjöström. Hennes tankar om barnafödande och en förändrad existentiell livssituation för förstagångföderskan fick henne att fotografera gravida kompisar. Hon har kallat sitt projekt Clear Blue. ”Clear Blue handlar om min upplevelse av de där omtumlande veckorna från den första insikten och fram till beviset: en sladdrig utskrift i en svettig hand på väg hem från ultraljudsundersökningen. En avbild av en liten varelse, mer lik en utomjording än en vanlig människa. Men ändå någon som vetenskapen bekräftat. Min kropp som alltid varit underordnad mitt huvud, började göra sig hörd. Livet och döden blev närvarande och jag kände mig för första gången helt utlämnad åt naturen”, skriver hon bland annat i en kommentar till bilderna.

Fotografen Åsa Sjöström på Galleri Kontrasts vernissage.

Prov på stark och engagerad bildjournalistik på utställningen visar även Moments sju manliga fotografer: Oddleiv Apneseth, Johan Bävman, Chris Maluszynski, Eivind H Natvig, Helge Skodvin. Martin von Krogh och Knut Egil Wang.