Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 10:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/01/20/bavrarna-gnager-mitt-i-stan/

Epsteins STHLM

Bävrarna gnager mitt i stan

Bävergnagt träd (i bakgrunden en hundägare som halkar till) ...

... vid promenaden längs Kungsholms strand. Längst till vänster det andra bävergnagda trädet ...

... som också syns på denna bild.

Bävrar har börjat simma omkring mitt i stan de senaste åren. Jag gick förbi relativt nygnagda stammar på två pilträd i strandkanten av Karlbergssjön på Kungsholmssidan nedanför Grubbensområdet men såg förstås inte skymten av de skygga djuren. Det har dock stadens viltvårds- och skadedjurssamordnare Tommy Tuvunger på trafikkontoret gjort. ”Vi har sett dem från kontoret simma omkring i Klara sjö” några gånger. Han tror att de har sin hydda på andra sidan kommungränsen i Solna, hanen, honan och ungarna

Tommy Tuvunger kan inte säga hur många bävrar det finns i innerstan, men säger att det för dagen inte är aktuellt med några åtgärder för att decimera stammen.