Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/01/21/i-gryningen-lyftes-dimman-ut-i-ljuset-pa-stromparterren/

Epsteins STHLM

I gryningen lyftes Dimman ut i ljuset på Strömparterren

Insvept i en svart betongtäckmatta ...

... och med hjälp av en lyftkran uppe på Norrbro ...

... flyttar Janne Norlin och Mikael Karlsson Gusten Lindbergs skulptur "Dimman" ...

... från en undanskymd till en mer framträdande plats ...

... på Strömparterren ...

... ungefär där hon stod från början (1910) och mer kommer till sin rätt.

I januarimorgonens gryningsmörker och snöyra flyttades på onsdagen ”Dimman”, insvept i en betongtäckmatta, från sin undanskymda plats i sydvästra hörnet ungefär till sitt gamla, mer värdiga ställe, där hon tidigare stått placerad, ett femtiotal meter närmare vattnet på Strömparterren, med hjälp av en väldig lyftkran uppe på Norrbro.

”Dimman”, Gusten Lindbergs (1852-1932) skulptur (ett kvinnoväsen, nyss uppstigen ur vattnet likt morgondimman hon symboliserar) som sattes upp på Strömparterren 1910, flyttades och hamnade bortglömd helt i skymundan i ena hörnet intill muren nedanför Norrbro när området renoverades för ett par år sedan.

Björn Lindberg, sentida släkting till Gusten Lindberg (som var Björns farfars farbror) reagerade och tog kontakt med stadens myndigheter för att åstadkomma en gynnsammare placering av ”Dimman” vilket efter ett antal möten och diskussioner alltså gav resultat på onsdagsmorgonen. Nu kommer hon mer till sin rätt. Helt klart.