Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

”Slussen är ett riksintresse, inte bara en uttjänt trafikapparat”

51

Måndagskvällens protestmöte mot staden planer för Nya Slussen …

31

… startade på Medborgarplatsen med tal av Richard Murray …

41

… och tågade sedan Götgatan fram …

11… till Slussen …

21

… där arkitekten och kritikern Ola Andersson var en av talarna.

Stadens politiker ser Slussen endast som en uttjänt trafikapparat som ska skrotas. Det menade arkitekten och kritikern Ola Andersson när han talade inför hundratalet personer vid ett möte arrangerat av Föreningen Bevara Slussen utanför Slussens tunnelbana på Ryssgården på måndagskvällen.

”Är det acceptabelt att vårt gemensamma kulturarv (Slussen), av staden själv utpekad som ett riksintresse för kulturmiljövården behandlas på detta sätt?”, frågade han retoriskt och svarade själv (med instämmande av de församlade) ”Nej det är det givetvis inte”.

Ola Andersson fortsatte: ”Är det rimligt att gångvägen (i stadens plan för Nya Slussen) mellan Södermalm och Gamla stan blir längre och brantare, istället för kortare och bekvämare? Är det rimligt att stadens egen expertutredning upptäcker att den nya anläggningen gör det svårare att komma fram med cykel, istället för att göra det lättare? Är det rimligt att stadens egen expertutredning konstaterar att busstrafiken försämras med den nya anläggningen, istället för att förbättra den?” Svaret var naturligtvis nej med rungande instämmande av åhörarna.”

”Om stadens myndigheter inte kan ta fram et förslag som är klart överlägset det nuvarande så måste den nuvarande anläggningen självklart restaureras. Det saknas verkligen inte alternativ”, sade Ola Andersson också.

Måndagskvällen manifestation inleddes med tal på Medborgarplatsen för att efter förflyttning via Götgatan avslutas på Slussen där också Christopher O´Regan höll ett brandtal mot stadens planer för Nya Slussen och Richard Murray aktiv i den alternativa Slussen plan B-gruppen berättade att den för staden positiva miljödomen för två veckor sedan kommer att överklagas i Högsta domstolen och att även om inte prövningstillstånd ges så kommer det att dröja innan staden kan sätta i gång med att riva och bygga Nya Slussen.