Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/02/27/fredens-ring-runt-synagogan/

EPSTEINS STOCKHOLM

Fredens ring runt synagogan

Emir Selimi, från Unga Romer, Statsminister Stefan Löfven, Mohammed Mouaid, palestiner och muslim, och Petra Kahn Nord, ordförande i Judiska ungdomsförbundet, på väg att bilda en Fredens ring runt synagogan ...

... tillsammans med ...

... runt tusen andra personer på fredagskvällen.

En mäktig manifestation mot hat och våld ...

... på initiativ av Gül Alci,

Mot bakgrund av de besinningslösa morden på bland annat judar i Paris och Köpenhamn nyligen och inspirerad av manifestationen runt synagogan i Oslo för mindre en vecka sedan tog Gül Alci, en ung muslimsk kvinna, initiativ till en Fredens ring runt synagogan på Wahrendorffsgatan i Stockholm på fredagskvällen. Runt tusen personer deltog med statsminister Stefan Löfven i spetsen.

Gül Alci talade om kärlek och gemenskap mellan alla människor med skilda bakgrunder och olika religiösa tillhörigheter. Detsamma gjorde hennes vänner i organisationen Gränslöst Mänskligt.

Statsminister Stefan Löfven talade med personlig hetta och sade bland annat:

”Vi ser alla det som sker i vårt samhälle. Vi ser antisemitismen, det avskyvärda hatet mot judar, glåporden, konspirationsteorierna, attackerna, människor som inte vågar bära kippa eller davidsstjärna.

Vi ser islamofobin, kvinnor i slöja som trakasseras i tunnelbanan, människor som möter fördomar, rasism, hat.
Vi ser afrofobin, och de fruktansvärda rasteorierna som lever vidare.

Vi ser homofobin, transfobin, attackerna mot alla som vill och vågar bryta normer.

Vi ser antiziganismen, diskrimineringen och våldet mot romer, människor som häller vatten över dem, bränner deras läger, spottar sina medmänniskor i ansiktet.

Nu är det upp till oss att välja vilket samhälle vi vill ha. Nu är det upp till oss att stå upp för religionsfriheten och yttrandefriheten. Nu är det upp till oss att visa att Sverige är solidaritetens starkaste fäste, och här ska vi aldrig låta hatet vinna makten över våra liv!
Aldrig någonsin!”

Efter talen bildades den mänskliga skölden, Fredens ring, runt synagogan som ett symboliskt skydd mot hat och fanatism.