Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 16:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/02/28/knokfullt-med-folk-pa-forsta-fotoloppisen-i-stockholm/

Epsteins STHLM

Knökfullt med folk på första fotoloppisen i Stockholm

Lars Epstein
Rätta artikel

Trängseln var kompakt på fotoloppispremären på Söder på lördagen. Den legendariska pressfotografen Anders Engman (längst ned i bild) ...

... bjöd ut en klassisk pressfotografkamera, en Speed Graphic, till försäljning.

Men det fanns också många andra fotoprylar ...

... och kameror ...

... för den intresserade att testa ...

... eller syna eller kanske köpa.

Mitt i den väldiga trängseln på Timmermansgården på Söder satt den legendariske pressfotografen Anders Engman på lördagsförmiddagen med en gammal Speed Graphic, dåtidens pressfotografkamera, på bordet framför sig. Han var en av dem som hyrt bord på stans första fotoloppis.

Den gamla Speed Graphicen var till salu. Men egentligen verkade Anders Engman inte säker på att han ville skiljas från den även fast han hade den till försäljning. Visserligen har han sju stycken. Men alla kameror har ju sin egen historia.

Anders Engman var en av många som hyrt bord för att bjuda ut allt från gamla kameror, film, mellanringar, objektiv, filter och annat som hör den gamla (och nya) fotografitekniken till.

Initiativtagaren Mattia Marchi hade inte räknat med detta överväldigande intresse för fotoloppispremiären som han inspirerades till efter att ha besökt det s.k. Gnestaplanket, den årliga fotoutställningen i Gnesta, och fotoloppisen där. Förutom att det var knökfullt inne i lokalen var kön utanför Timmermansgården lång. Nästa gång tänker han hyra en större lokal.