Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 16:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/03/01/isbyk-i-sista-sekunden/

EPSTEINS STOCKHOLM

Isbyk i sista sekunden

"Tvätterskan" Elin Magnusson ...

... klappar tvätten ren tillsammans med sin syster Åsa Magnusson på Albysjöns tunna is ...

... omgivna av öppet vatten.

Tvätterimuseets skapare Olle Magnusson demonstrerar hur tvätten förr i tiden kokades i lut för att bli ren.

Lotten, tvätterskan, Hennings hustru, romanfiguren i Per Anders Fogelströms stadserie, och de många andra tvätterskorna och deras hårda arbete förr, kom naturligt i tankarna vid söndagens besök på Hagalunds levande tvätterimuseum vid Albysjöns norra strand i Vårby.

Där levandegjorde museets grundare Olle Magnusson och hans två döttrar Elin och Åsa vintertvättning, eller isbyken som de kallade det. I en vak på den tunna isen klappade tvätterskorna (döttrarna) tvätten ren med klappträn och blåfrusna händer på samma sätt som skedde förr i tiden långt före tvättmaskinernas tid.

Lotten och hennes föregångare i Per Anders Fogelströms romaner tvättade i Hammarby sjö åt fint folk. Tvättarfamiljen Johansson som bodde på Hagalund i det som idag är tvätterimuseet tvättade för hundra år sedan åt fint folk inne i stan. Tvätten hämtades och levererades med häst och vagn.

Vi som stod (på land) och tittade på tvätterskorna Åsa och Elin därute på isen på söndagsförmiddagen var lite oroliga att isen skulle brista eftersom det var öppet vatten i närheten. Den höll dock. Men inte länge.

Vid visningen av torkvinden strax efteråt kom de båda tvätterskorna springande och ropade ”Isen spricker. Vi måste rädda allt i land”. Vilket skedde. Blåsten dundrade på och bröt upp bit för bit av den kvarvarande isen. Det slutade alltså lyckligt den här gången. Sämre gick det för tvätterskan Lotten i Per Anders Fogelströms roman ”Barn av sin stad”. Hon drunknade bara fyrtio år gammal efter att under arbetet ha fallit i vaken och hamnat under isen i Hammarby sjö. Då var det 1889.