Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 14:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/04/10/lat-inte-giraffkranen-forsvinna-som-klockhuset-och-sippans-kiosk/

Epsteins STHLM

Låt inte giraffkranen försvinna som Klockhuset och Sippans kiosk

Giraffkranen, landmärket på Beckholmen, måste flyttas. Men vart?

På fredagen uppvaktade en delegation, från vänster Stockholm Konsts chef Mårten Castenfors, Staffan Röberg, vd på Stockholms Reparationsvarv på Beckholmen, Johan Ström, ordförande i Skulptörförbundet, konstnären Tor Svae, giraffkranens upphovsman,  ...

... och konstkritikern Jessica Kempe kulturborgarrådet Roger Mogert (s) för att hitta en lösning för giraffkranens framtid.

Roger Roger Mogert lovade att försöka få till en lösning. Tor Svae tackar för mötet.

Det kom grus i maskineriet för två år sedan när det nästan var bestämt att den s.k. giraffkranen (ett av stadens landmärken) på Beckholmen skulle flyttas till andra sidan vattnet vid Saltsjökvarn. Det gamla lyftkranen som en gång stod på Skeppsbron eller i Stadsgården målades tillsammans med ytterligare en numera skrotad kran om till giraff av konstnären Tor Svae för drygt tjugo år sedan och placerades på Beckholmen där de gjort tjänst till för tre-fyra år sedan.

På fredagen uppvaktade en delegation med Tor Svae i spetsen kulturborgarrådet Roger Mogert (s) för att med hjälp av staden hitta en ny plats till den sista giraffkranen eftersom den inte kan stå kvar på Beckholmen. Stockholm Konsts chef Mårten Castenfors som var med uppvaktningen tyckte att man skulle ta kontakt med Kungliga Djurgårdsförvaltningen för att kunna placera kranen i den maritima miljön i trakten av Vasavarvet. En utmärkt idé som Roger Mogert och Mårten Castenfors lovade att pröva.

Jag hoppas de lyckas. Staden måste värna om sina originella inslag. Låt inte giraffkranen röna samma öde som det gamla godsmagasinet Klockhuset på Norra station eller Sippans kiosk på Odenplan som båda hade uttryckligt stöd av de folkvalda att bevaras för framtiden men där det gick snett någonstans.