Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 18:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/04/10/sjomannens-sexliv-pa-sjohistoriska/

Epsteins STHLM

Sjömännens sexliv på Sjöhistoriska

På Sjöhistoriska museet ...

... visas en oväntad och stark utställning ...

... om sjömäns sexualliv ...

... gjord av konstnären och regissören Peter Greenaway ...

... och hans hustru multimediakonstnären Saskia Boddeke ...

... med förutom film också föremål som anknyter till ämnet såsom resväskor ...

... med innehåll ...

... och dubbelkokosnöten som växer på Seychellerna och som påminner om en kvinnas underliv varför Seychellerna under tidigare århundraden troddes vara den förlorade lustgården ...

... och s.k. scrimshaws, graverade tänder från valar och valrossar, ibland med erotiska motiv, ...

... och  s.k. Florahuvuden som i västra Europa (ej i Sverige) snidades som roderprydnader på pråmar och fiskebåtar. Helheten mycket suggestiv.

Det är en helt bedövande upplevelse att gå omkring i Sjöhistoriska museets nya utställning ”Sex & the Sea”. Först en tolvminuters film på tre dukar med lagom vågade bilder och uppriktiga intervjuer med unga och äldre sjömän, det handlar nästan bara om män, om den manliga gemenskapen till havs och längtan efter ”kvinnan”, om prostitutionen i hamnarna, om ensamheten på havet, om fantasier och om verkligheten, könssjukdomar och myter.

Det är ingen rak berättelse eller vetenskapligt anlagd skildring om sjömännens sexliv, utan en konstinstallation med avsikten att skapa en emotionell upplevelse hos betraktaren, berättar multimediakonstnären Saskia Boddeke som tillsammans med sin man konstnären och filmregissören Peter Greenaway skapat utställningen, konstinstallationen som också består av föremål relaterade till ämnet, såsom exempelvis fartyg med kvinnonamn, galjonsfigurer med blottade bröst, kirurgiska instrument för kurerande av könssjukdomar etc.

Det är svårt att inte bli berörd och reflektera över sjömanslivet i gångna tider. För det är nog ändå så att sjömanslivet, liksom mycket annat trots allt har ändrat karaktär i våra dagar. Det vill man åtminstone gärna tro även om det självklart finns problem också i dag fast kanske av ett nytt slag. Så berättar Sjöhistoriska chef Hans-Lennart Ohlsson att en nyligen genomförd undersökning visar att tre av fyra kvinnliga sjöfartsstudenter utsatts för sexuella trakasserier.

Hur som helst är det en stark, oväntad och högst sevärd utställning som Sjöhistoriska bjuder på. Gratis dessutom.