Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

August Strindberg har tappat flera bokstäver på Drottninggatan

11”..ag är ställd under observation, därför att jag misstänkes vara klok” …

21… konstnären Ingrid Falk fotograferar sitt och konstnären Gustavo Aguerres verk, Strindbergscitaten på Drottninggatan …

31… som förlorat sina bokstäver och som därför behöver ersättas med nya, i detta fall ett ”J”.

41Här saknas ett litet ”l”.

51”Du ser att jag är en djävla man, som kan göra många konste ..”.

Varje år försvinner några bokstäver ur de distinkta Strindbergscitaten i Drottninggatans markbeläggning, bland vilka märks ”Det är synd om människorna!” och ”Att älska är att giva, giv!” med flera.

Bokstäverna i citaten blir påkörda av snöröjningsfordon eller försvinner av annan orsak. Det var konstnärerna Ingrid Falk och Gustavo Aguerre som 1994 målade citaten direkt på gatan. De sträckte sig då från August Strindbergs sista bostad Blå tornet högst upp i Drottninggatsbacken ända ned till Strömmen. Det var med anledning av den då årliga Strindbergsfestivalen.

Sedan permanentade de konstverket 1998 med metallbokstäver fästade i balkar omgivna av asfalt i samband med att Drottninggatan blev gågata. Men nu slutade citaten vid Kungsgatan och gör så än i dag. Ingrid Falk brukar med jämna mellanrum dokumentera vilka bokstäver som försvinner så att Stadsmuseet kan ersätta dem med nya. Helst skulle hon vilja göra om citaten med bokstäverna fästa i betongplattor vilket skulle göra citaten i stort sett helt underhållfria.

Strindbergscitaten blev Ingrid Falks och Gustavo Aguerres första konstverk i sitt slag. Nu har de följt upp med bland annat Kierkegaardcitat på olika ställen i Köpenhamn och Ibsencitat i Oslo och citat av flera författare i Växjö. ”Det universella biblioteket” kallar det konceptet. Folkbildande och underhållande.