Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 17:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/04/14/fiskkrogen-blev-demokrativerkstad/

Epsteins STHLM

Fiskkrogen blev demokrativerkstad

Riksdagens talman Urban Ahlin klipper bandet till Demokrativerkstadens lokaler med ingång från Cattelins gamla uteservering ...

... och höll invigningstalet inne i de förvandlade restauranglokalerna ...

... varpå premiäreleverna grupperade sig i olika politiska partier för att börja agera riksdagsledamöter ...

... och här rådgör "riksdagsledamoten" Linnea Hedman, som går i åttan i Hertig Karls skola i Sollentuna, med talmannen Urban Ahlin. Till vänster står Elis Grönwald, som går i nian i Västbergaskolan.

Cattelins gamla kök har förvandlats till sobert utskottsrum som liknar de som finns i riksdagshuset.

Det blev visst lite fel på välkomstskärmen.

Den under sin storhetstid berömda fiskkrogen Cattelin på Storkyrkobrinken i Gamla stan är numera förvandlad till demokrativerkstad för högstadieelever som får lära sig hur lagar stiftas i riket genom att för en dag agera riksdagsledamöter.

I tio år har demokrativerkstaden legat på Västerlånggatan vid Mynttorget men på tisdagen var det dags för inflyttning i de nyrenoverade gamla restauranglokalerna, dubbelt så stora som de gamla.

Riksdagens talman Urban Ahlin (s) klippte banden vid den nya ingången genom den gamla uteserveringen på Stora Gråmunkegränd där samtidigt Jan Håfströms konstverk (som jag bloggat om tidigare) invigdes med en filosofiskt personlig betraktelse av konstnären om olika platsers speciella betydelse.

Allt gick planenligt. Några kanske höjde på ögonbrynen över demokrativerkstadens rättstavningsförmåga ”Välkommna till Demokrativerktaden” kunde man läsa på skärmen i invigningslokalen.