Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 18:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/04/15/grona-lunds-olhall-tyrol-forvandlas-till-grekisk-taverna/

Epsteins STHLM

Gröna Lunds ölhall Tyrol förvandlas till grekisk taverna

Gröna Lunds ölhall Tyrol som öppnade 1933 ...

... ska nu förvandlas ...

... till en grekisk taverna ...

... med "Mamma Mia-stämning".

Björn Ulvaeus presenterade sitt projekt inför ett stort pressuppbåd ...

... idén har han gått och funderat på i ett par år ...

... och nu ska den förverkligas i gamla Tyrol.

Den gamla ölhallen Tyrol på Gröna Lund från trettiotalet förvandlas till en grekisk taverna i Mamma Mia-anda. Det är Abba-Björn Ulvaeus som står bakom konceptet tillsammans med Grönans ledning.

Björn Ulvaeus har funderat på idén i ett par år inspirerad av stämningen i teaterlokalerna när musikalen Mamma Mia uppfördes och ”folk ställde sig upp och dansade och sjöng med på slutet”. Nu tänker han överföra den stämningen med artister som går runt och sjunger ”på tavernan i Tyrol” bland gäster och serveringspersonal som också deltar i ”partyt”.

Kenny Mattsson, programchef på Gröna Lund, kände att det var rätt tid att förnya innehållet på Tyrol. Han påpekar att ingenting på Tyrol kommer att rivas och målningarna kommer att vara kvar så att det blir möjligt att återställa lokalen i ursprungligt skick om man så önskar i framtiden.

Den 20 januari nästa år är det premiär för Nikos taverna som arbetsnamnet ännu lyder på det nya etablissemanget som kommer att kunna ta emot upp till 450 gäster samtidigt i lokalen. Scenografen Bengt Fröderberg svarar för inredningen och han hade också gjort den modell som visades upp på den välbesökta presskonferensen.

Ombyggnadsarbetena börjar den första juli. Så den som vill uppleva ”gamla” Tyrol har möjlighet fram till dess och Bierstuben (ölhallens bakficka) med ingång från Gröna Lund kommer att förbli intakt, i tyskt stil, åtminstone tills vidare, berättar Kenny Mattsson.