Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 01:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/04/16/bygg-en-ny-stadsgardshiss-med-gangbro-typ-katarinahissen/

Epsteins STHLM

"Bygg en ny Stadsgårdshiss med gångbro, typ Katarinahissen"

Här, från Katarinavägen, vill Joakim Larsson (m) ...

... ha en gångbro över Stadsgården och hiss ned till kajen ...

... efter samma princip som nuvarande Katarinahissen.

En nybyggd hiss mellan Söder och kajen på Stadsgården (efter modell av Katarinahissen) med en gångbro från Katarinavägens krön i Renstiernas Gatas förlängning högt över Stadsgårdsleden och själva hissanordningen på en plats mellan Birkaterminalen och Fotografiska.

Det föreslår oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (m). Han lanserar sitt förslag ”utbyggnad av Stadsgårdshissen” i en motion som lämnas in till kommunfullmäktige på måndag.

Jag tycker det låter som en utmärkt idé. Trapporna mellan Stadsgården och Katarinavägen är lite väl mjölksyreproducerande (uppför) för de flesta gångtrafikanter.

Den nya Stadsgårdshissen skulle ligga en bit från den gamla Stadsgårdshissen från 1907 som ursprungligen användes av hamnarbetare för att kunna ta sig till och från jobbet. Den stängdes 1971 och är numera Carl-Antons konstnärsateljé.

Joakim Larsson menar att det skulle bli en fantastisk utsikt från den nya gångbron och att hissens skulle bidra till ett ökat folkliv och säkerligen också locka till nya verksamheter på Stadsgårdskajen. Det är nog sant.