Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Än finns hopp om Callenbergs muralmålningar i Kolingsborg

11En delegation politiker från majoriteten i Kulturnämnden besökte Kolingsborg på torsdagen Här fotograferar Sofia Lundin (fi) kollegorna Ann Mari Engel (v) och Juliana Gristelli (v) före besöket ...

41--- som tillkom på initiativ av Callenberggruppen ...

31... som värnar om Ingemar Callenbergs muralmålningar med hamnarbetarmotiv från 1954.

21 Konsthistorikern Helena Friman (till höger) från Callenberggruppen berättar om målningarna för kulturpolitikern Tjia Torpe (mp).

51Tunga lyft upp för landgången.

61Målning av räcke.

71

Fikarast och tidningsläsning.81Filmklipp från 1954 som visar invigningen av Kolingsborg i utropssalen med Ingemar Callenbergs muralmålningar runt väggarna.

En delegation kulturpolitiker från majoriteten i Stadshuset besökte på torsdagen den rivningshotade byggnaden Kolingsborg vid Slussen och fick en visning av konstnären Ingemar Callenbergs (1926-1973) stora svit muralmålningar med hamnarbetarmotiv från 1954 i det som då var den s.k. utropshallen för hamnarbetarna. Visningen arrangerades av Jan Ohlin i Callenbergrupppen.

Ann Mari Engel (v), vice ordförande i kulturnämnden, hade inte sett målningarna förut. Hon blev imponerad och lovade att försöka se till att målningarna räddas även om Kolingsborg rivs. Hon ansåg att de i så fall måste sättas upp igen i nära anslutning till Slussen. De närvarande politikerna var inne på samma linje.

Eva Rosman, kommunikatör för Slussenprojektet, som ansvarar för hela omdaningen, berättade att man håller på att titta på metoder att rädda målningar men sade samtidigt att det kan bli dyrt.

Men med en procent (100-120 miljoner) av byggkostnaden 10-12 miljarder till konstnärlig utsmyckning borde det kunna finansieras kan jag tycka. Det handlar om politisk vilja, Det verkade som den kunde finnas bland de besökande politikerna även om inga definitiva löften gavs.

Ingemar Callenbergs unika målningar dokumenterar den sista eran av hamnarbetarnas arbetsvillkor innan hamnarbetet ”industrialiserades” och containerepoken inleddes. Kolingsborg fungerade som hamnarbetarkontor under ett tjugotal år innan disko- och bingoepoken tog vid.

Läs också: Ledande s-politiker imponerades av Kolingsborgs väggmålningar