Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/04/19/hasselsnok-och-huggorm-visade-sig-i-hammarbyskogen/

Epsteins STHLM

En snok och en huggorm visade sig i Hammarbyskogen på söndagen

Mykologen (svampexperten) Kjell Hedberg fotograferar en huggormshona ...

... under bioblitzen ...

... i Hammarbyskogen på söndagen.

Även en snok visade sig ...

... men fann för gott ...

... att fly fältet.

Några av naturinveterarna i Hammarbyskogen. Från vänster: Magdalena Agestam, Jan Andersson, Kristoffer Hahn, Gunnar Björndahl och Ellinor Delin.

Bland de tidigt blommande växterna fann de bland andra den oansenliga vispstarren ...

... liksom den likaledes oansenliga men vackra nagelörten.

Själv råkade jag på en tioprickig nyckelpiga.

Under några grenar och bruna löv låg snoken hoprullad innan den fann för gott att slingra sig iväg medan huggormshonan tycktes ligga och sola sig i lugn och ro en bra stund innan hon efter att ha blivit flitigt fotograferad slingrade sig iväg också hon ned i en hålighet under en trädstam.

Det var i Hammarbyskogen på söndagen under en s.k. bioblitz, en snabbinventering, av kunniga botanister och andra naturkunniga (med anledning av byggplanerna i den stadsnära skogen) som ormarna visade sig.

Den rika förekomsten av kräldjur, liksom de gamla träden, tallarna, asparna och sälgarna är några av de naturvärden som den av många daghem utnyttjade Hammarbyskogen är så rik på, förklarade Maria Bergström från Naturskyddsföreningen vid återsamlingen efter ett par timmars inventering.

Över sextio olika arter kärlväxter hittades vid snabbgenomgången. Några blommande som den oansenliga vispstarren liksom den likaså oansenliga nagelörten. Själv hittade jag en tioprickig nyckelpiga som satt och vilade sig i vecket mellan två till hälften utvecklade druvfläderblad.