Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 00:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/04/20/lille-brynnilz-grandh-fran-1500-talet-uppgravd-for-en-dag/

Epsteins STHLM

Lille Brynnilz grändh från 1500-talet uppgrävd för en dag

1500-talet i dagen för en dag.

Gatan på Lille Brynnilz grändh (Lille Bryniels gränd) i Gamla stan var uppgrävd för en dag i förra veckan för att snabbt grävas igen. Lille Brynnilz grändh är det äldst kända namnet på Bedoirsgränd från 1581. Det var nämligen gatunivån och kullerstenarna från 1500-talet som för en kort tid visade sig vid de arkeologiska utgrävningarna på Bedoirsgränd inför det pågående nedläggandet av fjärrvärmeledningar. 1500-talet var det århundrade som Gustav Vasa och hans söner regerade landet. Historiens vingslag fladdrade till lite extra för en stund.