Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 23:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2015/04/24/grodkollen-invigd-pa-langholmen/

Epsteins STHLM

Grodkollen invigd på Långholmen

Det var fullt med grodrom i groddammen på västra Långholmen ...

... när projektet Grodkollen invigdes genom att initiavtagaren ekologen Vide Ohlin gav miljöborgarrpådet Katarina Luhr en platsburk med ytterligare lite grodrom ...

... som hon hällde ut i dammen.

Grodorna var på väg att försvinna från Långholmen. Det fanns några få i en damm uppe i koloniområdet. För ett antal år sedan anlade staden två groddammar på ön med lyckat resultat. Återhämtningen går bra. I dammen längst västerut, vid Sofieberg, som blev klar förra året, fanns det fem romsamlingar förra året. I år är det åtta.

Det berättade ekologen och grodexperten Vide Ohlin som har tagit initiativ till Grodkollen, ett projekt att involvera den intresserade allmänheten att aktivt delta i grodprojektet till exempel genom att bli faddrar för en damm, ordna städdagar, rapportera in iakttagelser etc.

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (mp) och Vide Ohlin invigde Grodkollen på fredagen vid Sofiebergsdammen. Vide Ohlin förklarade bakgrunden till projektet (grodstammen har under senare decennier minskat kraftigt på grund av byggen av olika slag) och Katarina Luhr höll tal och hällde symboliskt ut grodrom i dammen från en plastburk.

Under de senaste åren har staden anlagt ett tjugotal groddammar på olika platser. Också dessa dammar behöver förstås hållas koll på.